Nagy könnyebséget jelent majd a családoknak az ingyenes tankönyv

Az állam felügyelete alatt kell kiadni a tankönyveket – jelentette ki Michl József, az Oktatási Tudományos és Kutatási Bizottság kereszténydemokrata  tagja az Echo Tv Napi aktuális című műsorában.  Az országgyűlési képviselő hozzátette: az állam feladata az is, hogy biztosítsa a kiadáshoz szükséges forrásokat, s ezáltal a tankönyv ingyenessé válik a családok számára. Az intézkedés bevezetése a gyermekes családoknak nagy könnyebbséget jelent.

Michl József kifejtette: a nemzeti alaptanterv elfogadásával, a kötelező tartalmi szabályozással megnyílik az út a tartós tankönyvek bevezetésre. A kormány tervei szerint az új szabályozás életbelépését követően megvalósulhat, hogy az általános és középiskolás diákok ingyen kapják a tankönyveket. A gyerekek az iskoláktól kölcsönözhetik majd a tartóstankönyvet, ez a családoknak  nagy könnyebbséget jelent, hiszen nem kell több ezer, olykor több tízezer forintot kiadniuk tanévkezdéskor a tankönyvekre. Ráadásul az intézkedés hosszú távon az államnak is megtakarítást jelent tartós tankönyvek bevezetése, s a pedagógusok számára is nagyobb biztonságot ad az, hogy  előre tudják, milyen tankönyvekből tanítanak

A nagyságrendet jól érzékelteti, hogy évente a tankönyvpiac árbevétele 15- 20 milliárd forint között mozog, az összeg nagyobbik hányadát tankönyvvásárláskor a családok fizetik.

A változtatás jövőre lép hatályba, idén a tankönyvellátás a korábbi rend szerint zajlik.  Jövőre, a Nemzeti alaptanterv alapján elkészült kerettantervek bevezetése a tankönyvkiadást is befolyásolja, így csökkenteni lehet és kell a tankönyvpiacon az áttekinthetetlen nagyságrendű kínálatot.

A jövőben kétféle módon lehet egy tankönyvet eljuttatni a tankönyvlistára: egyrészt a régi akkreditációs menetrend szerint, másrészt a miniszternek is lesz lehetősége egy ennél szigorúbb kiválasztási módra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!