Nagy megtiszteltetés Magyarországnak

Megkezdődött a 34. postagalamb olimpia pénteken a fővárosban. Az ünnepélyes megnyitón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta: nagy megtiszteltetés, hogy több évtized után ismét Magyarország adhat otthont a rendezvénynek. Az olimpia az egész ország számára tanulsággal bír, kiemelve, hogy egy ilyen kistermetű madár milyen képességekkel bír. Végül azt kívánta: a postagalambászat még tovább fejlődjön Magyarországon.

Semjén Zsolt felidézte, hogy a galambászat szinte egyidős az emberiséggel, hiszen postagalambra utaló jelek már II. Ramszesz sírkamrájában is találhatók. Magyarországra valószínűleg a török időkben jutott el a galambászat, történeti adatok szerint Szeged ostrománál a budai pasához az ostromlott pasa ezen az úton küldött üzenetet. Kitért arra is, hogy a postagalamb a történelem mellett a magyar irodalom részévé is vált, miután Zrínyi Miklós szintén megénekelte Szigetvár ostromáról szóló eposzában.  Szólt a postagalambok első világháborúban játszott üzenetközvetítő szerepéről, és arról, hogy a német, az angol és a francia történelemben egyaránt ismertek olyan hős madarak, amelyek katonák életét mentették meg.    

Az olimpia az egész ország számára tanulsággal bír, megdöbbentő, hogy egy ilyen kistermetű madár milyen képességekkel bír – emelte ki, és végül azt kívánta, a postagalambászat még tovább fejlődjön Magyarországon és az egész világon.    

Bárdos István, a Magyar Postagalamb Szövetség elnöke emlékeztetett: negyven éve adott otthont Budapest postagalamb olimpiának és nagy megtiszteltetés, hogy újra vendégül láthatják a világot.  Jelezte: a vasárnapig tartó rendezvényen 21 ország vesz részt.   

A postagalambászok nemzetközi szervezete (FCI) kétévente rendezi meg az olimpiát. A galambászok azokkal a madarakkal indulhatnak, amelyek olimpiai gyűrűvel rendelkeznek és az elmúlt két évben jó eredménnyel szerepeltek több megmérettetésen. Az FCI-nek 65 országból több mint 2 millió regisztrált tagja van.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!