Napirend előtt számolt be Habis László

Május 9-10-én Prágában, a visegrádi országok parlamenti bizottságainak együttes ülésén képviselte hazánkat Habis László, Eger polgármestere, a parlamenti Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság alelnöke. Az egri honatya három témában ismertette a magyar álláspontot, a tanácskozás memorandumába három szakmai javaslata is bekerült. Eger országgyűlési képviselője a prágai találkozóról május 15-én, kedden, napirend előtti felszólalás keretében számolt be a Parlamentben.

Habis László három témában tartott előadást a V4-ek tanácskozásán

1. 2014-től új időszámítás az uniós alapok elosztásában: Magyarország leginkább természetes és legközelebbi szövetségeseinek a visegrádi országokat tartja. Habis László aláhúzta, hogy az Európai Unió költségvetésében az elmaradottabb régiók felzárkóztatásának ugyanolyan prioritásként kell szerepelniük, mint eddig. Ezen a téren, vagyis a kohéziós rendeletek szakmai kérdéseinek túlnyomó többségében a visegrádi országok nemzeti álláspontjai összecsengenek, s ezek együttes képviseletével sikeresebbek lehetünk. Leszögezte: a kohéziós forrásoknak országaink versenyképességi, növekedési céljait kell szolgálniuk, elengedhetetlen, hogy az unió egyszerűsítse a felhasználási szabályokat, csökkentse a bürokratikus terheket. Az elbírálásnál a fő szempont a fejlesztések eredményessége kell, hogy legyen, és a végrehajtási rendszert átláthatóvá, kiszámíthatóvá kell tenni.

2. A közigazgatási rendszer új alapokra helyezése: A közigazgatásban a rendszerváltás óta tapasztalt legnagyobb mértékű, és egyes elemeiben nemzetközi szinten is egyedülálló átalakítás zajlott az elmúlt két évben Magyarországon, mely folyamat 2013 végéig tart. Az újraszervezés fontos eleme az új önkormányzati törvény, a megyék konszolidációja, a területi államigazgatás átalakítása, az államigazgatási szerveket integráló megyei kormányhivatalok, később a járási hivatalok felállítása. Az új koncepció fő célja az egyszerűbb intézményrendszer és szabályozás megteremtése, a közjavakkal való felelős gazdálkodás, az azonos szemléletű jogalkotás alapjainak megteremtése. A folyamat úgy lehet eredményes, ha mindez a bürokrácia csökkentésével, ügyfélbarát ügyintézéssel párosul, s ezzel egyidejűleg megerősítjük, visszaadjuk a közigazgatás rangját – hangsúlyozta az egri honatya.

3. Az elektronikus közigazgatás helyzete, fejlesztési lehetőségei: Habis László rámutatott: ez a folyamat 2013-ban lényeges eredményeket mutat majd fel. A kormány az ügyfélközpontú, szolgáltatásvezérelt gondolatot képviseli, az ügyfél önrendelkezési jogának tiszteletben tartása az alapelv. Az új szemlélet ennek megfelelően lehetővé teszi, hogy az állampolgár, a vállalkozás maga határozhassa meg, milyen mértékben él az e-ügyintézés lehetőségével. A jogszabályi környezet támogatja mindezt, egységes rendszerben képes kezelni a papíralapú és elektronikus adatszolgáltatást. Az új modell fontos eleme az egységes azonosítás kialakítása az adatvédelemben.

A cseh házigazdák által előkészített memorandumba Habis László három szakmai javaslatát konszenzussal beemelték a résztvevők. Ezek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a közép-európai országok helyzete ne romoljon, továbbra is hasonló feltételekkel részesülhessenek a felzárkóztatási támogatásokban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!