Negatív csúcsot ért el a közhangulat

Némiképp csökkent a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz közötti különbség a Századvég és a Forsense legfrissebb, november 10-19. között végzett közvélemény-kutatásában. Nem változott a jelenlegi kormány hatalmon maradását pártolók aránya (39 százalék), de hosszú idő óta először ismét többen lettek a Gyurcsány-kabinet menesztését szorgalmazók (44 százalék, +4 százalékpont). A lakosság általános hangulatát mérő közérzeti index a korábbi hónapok alacsony értékeitől is elmaradt novemberben.

Némiképp csökkent a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz közötti különbség a Századvég és a Forsense legfrissebb, november 10-19. között végzett közvélemény-kutatásában. A két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF táborának mérete továbbra sem haladja meg az 1 százalékot.

Októberhez hasonlóan novemberben is a megkérdezettek 62 százaléka mondta biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat tartanának. Az elmúlt másfél évben egyszer sem süllyedt 25 százalék alá a Fidesz támogatottsága, a mostani vizsgálat eredményei szerint ugyanakkor a megkérdezetteknek 24 százaléka szavazna a legnagyobb ellenzéki pártra. Ez az érték 4 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábban mértnél. Az MSZP támogatottsága nem emelkedett, az novemberben is 18 százalék.

Az elbizonytalanodás a biztos szavazó pártválasztók táborán is megmutatkozik. Jelenleg a megkérdezettek 38 százaléka sorolható ebbe a csoportba, ez 3 százalékponttal alacsonyabb az októberi értéknél. A csökkenés itt is főként a jobboldali szavazóknak köszönhető: míg októberben a biztos szavazó pártválasztók 58 százaléka szavazott volna a Fideszre, most 52 százalék az arányuk. Az MSZP-tábor ebben a kategóriában sem változott az elmúlt hónapban (37 százalék). Az SZDSZ és az MDF is 3 százalékon áll ebben a körben.

Az elmúlt hónap során mind a kormány, mind az ellenzék munkájának megítélése romlott, 63 százalék adott negatív értékelést mindkét oldal esetében.Nem változott a jelenlegi kormány hatalmon maradását pártolók aránya (39 százalék), de hosszú idő óta először ismét többen lettek a Gyurcsány-kabinet menesztését szorgalmazók (44 százalék, +4 százalékpont). A múlt havi eredményekhez képest, némileg csökkent azoknak a válaszolóknak a részaránya, akik akár Gyurcsány Ferenccel, akár nélküle, de MSZP-kormányt szeretnének hatalmon látni a jövőben is (28 százalék, -3 százalékpont).

A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldása közül változatlanul nagy az előre hozott választások támogatói tábora (41 százalék, nem változott), de továbbra is valamivel többen vannak (változatlanul 43 százalék), akik azt szeretnék, hogy valamilyen formában az MSZP kormányozzon tovább.

A lakosság általános hangulatát mérő közérzeti index a korábbi hónapok alacsony értékeitől is elmaradt novemberben. A 0-tól 100-ig terjedő skálán az index jelenleg 25 ponton áll, ami 2 ponttal alacsonyabb az októberben mértnél. Az általános negatív közhangulatot jellemzi, hogy a megkérdezettek 67 százaléka adott közepesnél rosszabb osztályzatot a dolgok alakulására az országban, és csupán 3 százalékuk értékelte közepesnél jobbra a helyzetet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!