Négypárti tárgyalásokat kezdeményez a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt  négypárti tárgyalást kezdeményezett a délvidéki magyarok állampolgárságának ügyében jövő hét szerdára – jelentett be Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az Európai Unióban elfogadott gyakorlat, hogy az országok megadják az állampolgárságot a határaikon túl rekedt nemzettársaiknak.

Simicskó István hangsúlyozta, Szerbia álláspontja ismert, déli szomszédunk nyitottan fogadná a magyar állampolgárság megadását, a KDNP szerint élni kell e nyitottság adta lehetősséggel.

Simicskó István bejelentette, a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezte, hogy jövő hét szerdán délelőtt üljön le a négy parlamenti párt frakcióvezetője, és tárgyaljanak arról, hogyan lehetne a délvidéki magyarságnak megadni az esélyt a kapcsolattartásra.
    
A politikus hangsúlyozta: az állampolgárságról szóló törvényt a négy parlamenti párt konszenzusa alapján kellene módosítani. Hozzátette: a KDNP ugyan már kidolgozott konkrét módosító javaslatokat az állampolgárságról szóló törvényhez, de pártja majd csak a négypárti tárgyalásokon szeretné azokat nyilvánosságra hozni.
    
Simicskó István szerint a magyarigazolvány rendszerét is érdemes lenne újravizsgálni.
Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: a frakcióvezetők még nem jeleztek vissza, hogy elfogadják-e a meghívást. Kijelentette, őszintén bízik abban, hogy sikerül egy asztalhoz ülve sikerül az elmúlt időszak tapasztalait és a jelenlegi helyzetet értékelni, s elmozdulást elérni a 250 ezres lélekszámú délbidéki magyarság ügyében.  Hozzáfűzte, optimista emberként hiszi, hogy amikor Szerbia nem akadályozza az állampolgárságot, akkor a parlamenti pártok is félre tudják tenni ellentétjeiket és megállapodásra jutnak.

A politikus hangsúlyozta, az ügy szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen a magyar nemzet nemcsak pénzügyi-, gazdasági válságban van, hanem nagyon komoly lelki válságban. Ha legalább egy ilyen kérdésben el tudunk lépni a nemzeti összegogás irányába, akkor ez lelkületünket erősíti, s talán a válság leküzdését is segíti.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!