Néhány héten belül a kormány elé kerülhet a Nemzeti alaptantervről szóló javaslat

Néhány héten belül a kormány elé kerülhet az új Nemzeti alaptantervről (NAT) szóló javaslat – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Budapesten. A NAT-ról csütörtökön és pénteken tárgyalt a Közoktatáspolitikai Tanács, illetve a pénteken újjáalakult Országos Köznevelési Tanács – közölte a az államtitkár a sajtótájékoztatón. A NAT-tal kapcsolatos munka folytatódik, most a társadalmi egyeztetések első szakasza zárult le – jelezte Hoffmann Rózsa.

Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére azt mondta, kollektív szakmai ajánlást nem fogalmaztak meg, de az elhangzott vélemények többsége megegyezik a társadalmi vitában elhangzottakkal. Ezek sokszor ellentmondást mutatnak, egyrészt sokallják a tananyagot, másrészt nagyon könnyűnek találják azt – összegezte. A közoktatás szereplői ugyanazt a sokszínűséget leképezik, mint a közélet, van egy-két olyan szereplő, aki generálisan elutasítja az új NAT-ot, „ők elenyésző kisebbségben vannak mindkét testületben, mint ahogy az oktatásügyben is" – mondta.

A NAT-tal kapcsolatos munka folytatódik, most a társadalmi egyeztetések első szakasza zárult le – jelezte Hoffmann Rózsa, kiemelve: a vonatkozó kormányrendelet-javaslat néhány héten belül kerülhet a kormány elé.

Az MTI információja szerint ennek várható időpontja valószínűleg húsvét után lesz.

Az államtitkár kérdésre válaszolva szólt arról, hogy a szakiskolák követelményeit a különböző kerettantervek határozzák meg, ezeket a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti erőforrás miniszter közösen adja majd ki. A szakiskolák nagyon sokfélék, a NAT követelményeinek figyelembe vételével határozzák majd meg az elsajátítandó ismereteket.

Hoffmann Rózsa kitért arra is, hogy az újjáalakult Országos Köznevelési Tanács élére Szebedy Tast választották. Az új elnök, a budapesti Városmajori Gimnázium igazgatója úgy fogalmazott: a NAT az ország közoktatásában nagyon fontos és a tartalmi szabályozást meghatározó dokumentum. Soha nem egy kész és változtathatatlan mű, amelynek tükröznie kell egy ország szükségleteit, az ifjúság nevelésére vonatkozó tartalmait.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!