Nem adhatjuk át a teret a kereszténység ellenségeinek

Érvényes a tanítás, hogy ha megütik a jobb orcádat, tartsd oda a másikat is, de ez nem jelenti azt, hogy a keresztényeknek hülyéknek kellene lenniük – jelentette ki Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Nekünk a ránk bízottak értékeit és érdekeit kell képviselnünk, ezért a kereszténység nem vonulhat vissza a katakombákba, és nem adhatjuk át a teret és a helyet azoknak, akik a kereszténység ellenségei” – mondta a KDNP elnöke.

Tudunk-e együtt haladni az úton azokkal, akik nem osztoznak hitünkben, de tiszta szívvel keresik az igazságot? Erről is beszéltek a Keresztény politika a világiasított Európában című nemzetközi konferencia résztvevői csütörtökön a Parlamentben. Itt mondták el gondolataikat a Vasárnapi Újságnak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rétvári Bence és Hölvényi György államtitkárok.

„Mindenekelőtt Szent István koronája előtt hajtok fejet, nagymértékben megköszönve a magyar nép több évszázados hitét” – mondta Christof Schönborn bíboros, bécsi érsek, amikor csütörtökön Budapesten a Magyarország melletti határozott kiállásért és Európa keresztény gyökereinek következetes védelméért a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét vehette át Orbán Viktor magyar kormányfőtől. A bíboros ezután részt vett azon a Parlamentben tartott konferencián, amelyet a magyar Országgyűlés katolikus és protestáns képviselői rendeztek. A tanácskozáson idézték Robert Schuman egykori francia külügyminisztert, aki szerint az európai demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.

A keresztény szellemű politizálásról Semjén Zsolt a Vasárnapi újságnak azt mondta, természetesen komolyan kell venni az evangélium azon tanítását, mely szerint, ha megütik a jobb orcádat, tartsd oda a másikat is, ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy a keresztényeknek hülyéknek kellene lenniük. Legyetek szelídek, mint a galambok és ravaszak, mint a kígyók – idézte Semjén Zsolt Jézust. „Nekünk a ránk bízottak értékeit és érdekeit kell képviselnünk, ezért a kereszténység nem vonulhat vissza a katakombákba, és nem adhatjuk át a teret és a helyet azoknak, akik a kereszténység ellenségei” – mondta a KDNP-s politikus, aki hozzátette, a kereszténység értékeire mindenkinek szüksége van, függetlenül attól, hogy magát vallásosnak tekinti-e, vagy sem. Aki nem ismeri a keresztény értékeket, a keresztény kultúrát az nem lehet európai, hiszen fogalma sincs, hogy egy Bach-mű, mi egy Dürer-metszet vagy mi egy Ady-vers mély értelme.

„Nem fogadjuk el, hogy a kereszténységet a szekularista ideológia nevében ki akarják szorítani a társadalom és a közélet területéről” –fogalmazott Semjén Zsolt. A politikus szerint mivel az evangélium időben, térben és témáját tekintve is egyetemes, a keresztény küldetésbe beletartozik a kultúra, a művészet, a tudomány, valamint a társadalmi és politikai életben való jelenlét is.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Kossuth Rádió műsorának azt mondta, mikor a válságról, a megélhetés nehezüléséről van szó, valamint az európai szerződések felülvizsgálatának igényéről, akkor sosem szabad csak a pénzügyekre, a gazdaságra gondolni. A bizalomvesztés ugyanis a gazdaságban is óriási veszteséget jelent. Európában a közös értékek – mint az élet tisztelete, a tisztesség, az arányosság – elvesztése súlyos következményekkel járnak, nemcsak az egyház, hanem a gazdasági, a társadalmi és a politikai életben is. Keresztény értékek nélkül Európai Unió nem létezhet. Ha pedig Európa értékmentessé teszi magát, akkor a kontinens egyes térségeiben a bevándorlók révén teljesen más értékek kerülnek többségbe – nyilatkozta Rétvári Bence.

Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Vasárnapi újságnak kérdésre válaszolva azt mondta, olyan keresztény szellemiségű politikáért kell dolgozni, amely európai, friss és jövőbemutató. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője szerint a keresztény életmód és gondolkodás valamint a keresztény közélet között a második világháború után kialakult egyensúlyi helyzet megújulásra szorul, illetve meg kell felelni a legújabb kihívásoknak, mint a globalizáció vagy a felgyorsult szekularizáció.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!