Nem akarjuk Budapestről megmondani, mi jó az erdélyi magyaroknak

A PDL–RMDSZ-kormány román–magyar viszony terén elért eredményeinek megtartását és az etnikai alapú politizálás megőrzését nevezte a legfontosabb feladatnak a 23. Bálványosi Szabadegyetem megnyitóján Tusnádfürdőn Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke úgy fogalmazott, a magyar kormánypártok számára egyformán fontos minden romániai magyar szavazó.

Tusványos a világ közepe címmel rendezik július 24–29. között a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, amelyen Orbán Viktor kormányfő is részt vesz.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, a magyar kormánypártok számára egyformán fontos minden romániai magyar szavazó, függetlenül attól hogy az RMDSZ-re, az Erdélyi Magyar Néppártra vagy a Magyar Polgári Pártra szavaz. „Nem lenne szerencsés, ha valaki Budapestről próbálná megmondani, mi jó az erdélyi magyaroknak vagy Romániának” – közölte. Kifejtette, PDL–RMDSZ-kormány román–magyar viszony területén elért eredménye is román és a magyar nemzet, a romániai magyarság és az összmagyarság érdekeit egyaránt szolgálja, ezért ezeknek az eredményeknek a megőrzése kulcsfontosságú feladat.

A KDNP elnöke rámutatott, az összmagyar érdekek szempontjából azért fontos az elért eredmények megőrzése, mert beláthatatlan következményekkel járna, ha a Kárpát-medencében erősödő baloldali nacionalizmus következtében összeállna valamiféle kisantant-féle képződmény. A bukaresti politika ebből a szempontból kulcsfontosságú, és ha az RMDSZ kerül a választók akaratából olyan helyzetbe, hogy tehet azért, hogy Bukarest távol tartsa magát az esetleg kialakuló magyarellenes nemzetközi alakulatoktól, megvédje a romániai magyarság érdekeit és a két nemzet viszonya terén elért eredményeket, akkor ez az ő dolga, és az RMDSZ, élén Kelemen Hunorral, nyilvánvalóan pontosan látni fogja, hogy ebben a nagyon nehéz politikai helyzetben hogyan kell és lehet lavíroznia Bukarestben.

Semjén Zsolt kifejtette, abban a rendkívül kiélezett politikai helyzetben, amely jelenleg Romániát jellemzi, az elért eredmények megőrzéséhez a romániai magyar politikai erők részéről a legszélesebb nemzeti összefogás szükséges. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a helyi – vagyis az erdélyi, partiumi és bukaresti – magyar szavazóknak kell a szükséges kompromisszumokat megkötni. Ha ezt elmulasztják, a politizáló magyar értelmiség – köztük a polgármesterek – a román pártokhoz fognak közeledni, ami viszont azzal jár, hogy veszélybe kerül az etnikai alapú politizálás.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra kér minden romániai magyar választót, hogy vasárnap is vegyen részt a népszavazáson, és voksoljon lelkiismerete szerint.

A Traian Basescuval kapcsolatos hétvégi népszavazás kapcsán Semjén Zsolt kérdésre elmondta, ha román állampolgár is lenne, akkor Basescut támogatná, mert karizmatikus politikusnak tartja. Úgy fogalmazott, reméli, a romániai magyar szavazók értékelni fogják, hogy Basescunak a román–magyar viszony javításában, a megőrzendő eredmények elérésében milyen jelentős szerepe volt. Hozzáfűzte, Basescu pártja és a KDNP ugyanazon európai pártcsalád tagja, és a pártszolidaritás is azt kívánja, hogy kiálljon mellette.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is annak fontosságát ecsetelte, hogy megmaradjon a közép-európai országok együttműködése az Európai Unióban. Elmondta, amikor Magyarországnak az elmúlt években „nyugati szélfúvással kellett szemben állnia”, fontos volt a lengyelek, a csehek, az osztrákok, a litvánok és a románok szolidaritása. Hozzátette, ennek a szolidaritásnak az alapja a népek függetlensége és az állampolgárok legteljesebb szabadsága kell, hogy legyen. Megállapította, Románia sikerei szorosan összefüggtek azzal, hogy biztosította-e az emberi jogokat az erdélyi magyaroknak. „Az év végi választásokon választ kapunk arra, hogy Románia az erdélyi magyarok iránti tiszteletére alapozza-e a jövőjét, vagy a nacionalista hangulatkeltésre” – állapította meg. Hozzátette: „az a kérdés, Románia kilép-e a közép-európai szolidaritás rendszeréből, vagy továbbra is ezt erősíti”.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke elmondta, az idei Tusványoson a román–magyar párbeszéd kicsit háttérbe szorul. Tusványos „román barátai” ugyanis most önmagukkal vannak elfoglalva. Toró ennek ellenére úgy vélte, hogy a valódi párbeszéd hívei mindig eljönnek a táborba. „Akik a párbeszéd hiányát róják fel, azok nem akarják a párbeszédet” – jelentette ki Toró azokra a sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint az RMDSZ politikusai hiányoznak a 23. alkalommal megszervezett Tusványos rendezvényeiről.

Meghalt Székelyudvarhely volt alpolgármestere

Román idő szerint szerda hajnalban 38 éves korában elhunyt Péter Pál, Székelyudvarhely volt alpolgármestere. Emléke előtt délelőtt egyperces néma felállással tisztelegtek a 23. Bálványosi Szabadegyetem résztvevői.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!