Nem büszkélkedtek a szocialisták a szociális rendszer megfojtásával

Agyonhallgatták a szociális rendszer szinte teljes megfojtását a költségvetés vitájában a szocialisták – jelentette ki Soltész Miklós, az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának kereszténydemokrata alelnöke nyíregyházi sajtótájékoztatóján.A politikus szerint „mindent elárul” a szocialistáknak az a gondolatmenete, hogy a költségvetés vitájában csak Út a munkához programjuk sikereit emelték ki, s közben nem beszéltek a szociális rendszer normatíváinak csökkenéséről. A kereszténydemokrata politikus ez a folyamat már 2006-ban megkezdődött, melynek eredményeként az elvonások reálértéke ma a 15 százalékot is meghaladja.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője az elvonások példájaként a fogyatékos és demens, valamint a pszichiátriai betegek és a hajléktalanok nappali intézményi ellátását említette: az előbbieknél 454 ezer forintról 406 ezer forintra, utóbbiaknál 214 ezerről 206 ezerre csökken a támogatás összege.

Soltész Miklós szól arról is, hogy az emelt színvonalú bentlakásos ellátás szenvedi el a legnagyobb kivonást, hiszen az idei 545 ezer helyett jövőre csak 309 ezer forint jár a fenntartó intézményeknek.

A felsoroltakon túl a fogyatékosok és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására szánt források is csökkennek: 2010-ben 7,6 milliárdot von el ebből a szegmensből az MSZP-kormány – mondta a képviselő, hozzátéve, emiatt rengeteg ember fog utcára kerülni. A politikus megítélése szerint a szocialisták így akarják kompenzálni a járulékcsökkentés miatt kieső pénzeket.

Soltész Miklós kijelentette: sürgősen vissza kell rakni ezeket a pénzeket az ellátórendszerbe, mert a megvonásokat sem a megyei, sem pedig a települési önkormányzatok nem tudják majd elviselni.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat fideszes elnöke a tájékoztatón elmondta: a Bajnai-csomag térségi helyhatóságot érintő, 879 milliós elvonása annak működőképességet veszélyezteti. Az elnök szerint az önkormányzat ellátórendszere ezért egy év alatt mintegy 15 százalékos forráskivonást lesz kénytelen elszenvedni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!