Nem használjuk ki a megújuló energiaforrásainkat

Az idén le kell folytatni az új paksi atomreaktor esetleges megépítéséről szóló vitát a parlamentben. A mostani blokk még 2030-ig működhet, és tizenkét év múlva épülhetne fel egy új erőmű – mondta a Magyar Hírlapnak Nagy Andor, a környezetvédelmi bizottság alelnöke. Az ellenzéki politikus úgy véli: miközben az energiapolitikai koncepciónkból az derül ki, hogy növekszik energiafüggőségünk, a megújuló energiát nem használja ki hazánk.

Nagy Andor a lapnak adott interjúban a hazai környezetpolitika pozitívumai között említette az elfogadott nemzeti éghajlat-változási stratégiát, amiben vállaljuk, hogy csökkentjük a szén-dioxid és az üvegházhatású gázok kibocsátási mértékét. Előrelépés szerinte az is, hogy megalakult a kormány fenntartható fejlődés stratégiájának ellenőrzésére a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsa, amelyben a KDNP-t és a Fideszt a politikus képviseli.

Ausztriával kapcsolatban súlyos környezetvédelmi problémának nevezte a Szentgotthárddal szomszédos szemétégető építésének tervét. A kereszténydemokrata politikus a környezetvédelmi bizottságban már kezdeményezte, hogy foglalkozzanak a szentgotthárdi térség problémáival. Mint mondta, meg kell kísérelni, hogy néhány kilométerrel beljebb építsék meg az osztrákok a szemétégetőt.

- Nagyon rossz látni, hogy az energiapolitikai koncepciónkból az derül ki, hogy növekszik az energiafüggőségünk - közölte Nagy Andor. A kormány abban bízik, hogy az oroszokkal mindig jó lesz a kapcsolatunk, így lesz gázunk meg kőolajunk - tette hozzá. A politikus sajnálatosnak nevezte, hogy az energiapolitikai stratégiában a megújuló energia hasznosítása messze elmarad attól, amire képesek lennénk, miközben geotermális nagyhatalom vagyunk. Úgy véli: sokszor úgy tűnik, mintha a kormány nehezítené a projektek megvalósulását.

Az új termékdíjtörvénnyel kapcsolatban elmondta: fő kifogásunk ez ellen, hogy mára csupán egy adónemre silányult le. Szerinte meg kell változtatni azt a gyakorlatot, hogy az állam nem környezetvédelemre fordítja az abból beszedett bevételt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!