Nem kell a parlamenttel rivalizáló erős elnök

Téved az, aki úgy gondolja, hogy munka és küzdelem nélkül most választást tud nyerni – hangsúlyozta Orbán Viktor az MTV Ma Reggel című műsorában, ahol egyebek között a jelenlegi közjogi rendszer mellett érvelt, illetve az orosz miniszterelnökkel történt találkozójáról is szólt.

A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy 1989-ben tagja volt annak az albizottságnak, amely az Alkotmánnyal foglalkozott. Mint kifejtette, akkor is abban hit, amiben ma: a magyar parlamentáris rendszer akkor jó, ha a politikai élet középpontját a parlamentben próbálja tartani. Miután megválasztották a parlamenti képviselőket, az ő kezükben vannak a legfontosabb döntések, és nincs szükség ezzel rivalizáló, szintén közvetlenül választott másik szereplőre.

A beszélgetés során Orbán Viktor elmondta, véleménye szerint egy tiszteletre méltó alkotmány nem kezdődhet úgy, hogy első mondatában bevallja átmeneti jellegét. Ez az átmenetiség jellemezte az elmúlt húsz évet, amelyben egyszerre volt jelen a múlt és a jövő. Ennek a korszaknak szimbolikus lezárása lehet, hogy az 1949-es alkotmány helyett egy új törvényt fogadnak el, amely a népfelség elvére épül, és az adott nemzet méltóságát, önbecsülését, egységét megfogalmazó mondatokat tartalmaz.

A műsorvezető kérdésére, amely Orbán Viktornak az Egységes Oroszország párt szentpétervári kongresszusán való részvételére vonatkozott, kiemelte, hogy az orosz-magyar kapcsolatot számos helyen zavaros ügyek és tisztázatlan helyzetek jellemzik, ezért azt világossá, egyszerűvé és átláthatóvá kell alakítani. Megjegyezte, ellenzéki pártvezetőként vett részt a megbeszélésen, és jelenleg nincs felhatalmazása a választópolgároktól, hogy a magyar állam nevében az orosz-magyar kapcsolatokról bármiben megállapodjon. Itt fűzte hozzá, hogy sokan úgy beszélnek, mintha a választás már lefutott volna, és előre oda akarják adni borítékolva a győzelmet. Azonban a „harcot meg kell vívni, a választást meg kell nyerni, azt nem adják oda ingyen”. Ha valaki azt hiszi, hogy munka és küzdelem nélkül most választást tud nyerni, téved – közölte.

Az energiafüggetlenség megteremtésével kapcsolatban elmondta, hogy annak elérése érdekében a magyar energiafelhasználást diverzifikálni kell. Ennek egyik eleme a nukleáris energia. Mint rámutatott, a paksi atomerőmű orosz típusú, ezért felújítását sem lehet az oroszok nélkül végrehajtani. Tehát a gáztól való függetlenség egyik nemzetgazdasági vállalkozásában valószínűleg az oroszok részt fognak venni. Hozzátette ugyanakkor, szükség van modern alternatív energiaforrásokra is, amelyek technológiáját a németek és az amerikaik uralják elsősorban.

Orbán Viktor a műsorvezető felvetésére, miszerint abban az esetben, ha lesz még az MTV-ben adás a választási kampány idején, kifejezte reményét, hogy a pénzügyi problémák ellenére a televízió működőképes marad. Arra a kérdésére, miszerint ha Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kihívja őt tévévitára, részt vesz-e azon, úgy válaszolt: „hol vagyunk még ettől, majd meglátjuk, messze van ez még”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!