Nem küldik nyugdíjba a tanárokat

Sem a felsőoktatásban, sem a közoktatás területén nem várható általános nyugdíjazás, utóbbi területen ugyanakkor a gyermeklétszám csökkenése miatt várható, hogy a nyugdíjas korú pedagógusok egy részét nem foglalkoztatják tovább – mondta  Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár a Budapesti Gazdasági Főiskolán megrendezett nagyköveti találkozót követő sajtótájékoztatón. A rendezvényt komoly nemzetközi érdeklődés kísérte,  több mint 45 ország nagykövete, diplomatája vett részt.

Az államtitkár hangsúlyozta: a nyugdíjazás kérdésében még nem született döntés, egyelőre a tervezés, a számítások készítése folyik. A kereszténydemokrata szakpolitikus kijelentette: nincs tudomása arról, hogy generális szándék lenne az oktatásban a pedagógusok elbocsátására, de a demográfiai helyzetből adódóan nyugdíjazások biztosan lesznek.

Mint mondta: a nemzetgazdasági minisztérium a költségvetési törvény tervezetében egy konzervatív számítást tett közzé. Ebben költségvetési megfontolásból  azt javasolta, mérlegelni kell, ha a közszférából nyugdíjba küldik a 62 év feletti munkavállalókat, és az állásokat nem vagy csak részben töltik be, mennyi megtakarítás érhető el. Hoffmann Rózsa hozzátette: az, hogy ez mit jelent, milyen területet érint, egyáltalán nincs eldöntve.

Megerősítette, hogy a felsőoktatásban sem számít arra, hogy a korhatárt elérő oktatókat  egyetemlegesen  nyugdíjaznák, hiszen köztudomású: e területen a tudományos fokozatot nem harmincévesen szerzik meg, hanem idősebb korban. Egy ilyen lépés egyértelműen lefejezné minőségileg a felsőoktatást – fogalmazott, kiemelve: ez határozottan szembemenne a  felsőoktatási legfontosabb  célkitűzéseivel.

A közoktatás területén a tanulói létszám csökkenését nem pedagógus elbocsátásokkal akarják kompenzálni, arányosítani, hanem a problémára elegendő válasz lesz a korhatárt átlépők nyugdíjazása .

A diplomáciai testület képviselőivel immáron hagyományosnak nevezhető találkozón Hoffmann Rózsa beszámolt az oktatási rendszer folyamatban lévő átalakításáról. A témák között szerepelt az új Nemzeti alaptanterv, a magyar diákok nyelvtudásának javítása, a hallgatói mobilitás. Az államtitkár és Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Kis Norbert felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár részletesen ismertette a Nemzeti köznevelési törvényt és a felsőoktatási törvényt, valamint arra is kitértek, hogy miért volt szükség a változtatásra.  

A rendezvényen több mint 45 ország nagykövete, diplomatája vett részt, amit komoly nemzetközi érdeklődésként értékelt az oktatási államtitkár.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!