Nem lesz iskolabezárási hullám

Sokat javult a helyzet a tankönyvszállítást illetően az elmúlt napokhoz képest – összegezte Hoffmann Rózsa a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületével (TVOT) folytatott budapesti tárgyalását újságírók előtt. Az új köznevelési rendszert szabályozó törvény koncepciójából nem következik iskolabezárási hullám – reagált az államtitkár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felvetésére. Hozzátette: pedagógusokat sem akarnak elküldeni, ilyen szándék nincs a koncepcióban.

Sokat javult a helyzet a tankönyvszállítást illetően az elmúlt napokhoz képest – összegezte Hoffmann Rózsa a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületével (TVOT) folytatott budapesti tárgyalását újságírók előtt. Hozzátette: az önkormányzatok egy része vagy már rendezte adósságát, vagy látja, hogyan teremti elő a szükséges forrásokat. Egy-két olyan helyhatóság van, amely nem válaszolt, vagy nem látja a megoldási lehetőséget.

Az oktatási államtitkár elmondta: korábban levélben keresték meg azokat az önkormányzatokat, amelyeket ismereteik szerint érint a tankönyvszállítási probléma, azt kérdezve, hogyan és mikor kívánják rendezni tartozásukat. A megkeresettek többsége válaszolt. Szerinte akkor található megoldás, ha a terjesztők az egyes önkormányzatokkal kapcsolatba lépnek, és egyenként tárgyalnak a gondról.
    
Hoffmann Rózsa hozzátette: a költségvetési törvényben címkézett tételként szeretnék szerepeltetni a támogatást, hogy az önkormányzatok semmiképpen sem fordíthassák másra ezeket az összegeket. Szeretnék továbbá a tankönyv-előállítás és -terjesztés rendjét is megváltoztatni. Az oktatási államtitkár ugyanakkor megjegyezte, 1,3 millió gyermek kezdi meg a tanévet, ha átlagosan öt könyvvel számolnak, mintegy 8 millió kiadványról van szó, ha ebből néhány tízezer nem jut el szeptember 1-re a gyerekekhez, az fájdalmas, de nem olyan nagy hiba. Kívánatos lenne, hogy legalább szeptember 5-én minden gyerek asztalán ott legyen a tankönyv.
    
Az oktatási államtitkár tájékoztatása szerint az ingyenes tankönyvek ára a tavalyi tanévre megérkezett az önkormányzatokhoz, ám egy részük nem erre költötte a pénzt, és azóta sem egyenlítette ki a számlát a terjesztőknek. Ennek ellenére tavaly még kiszállították a tankönyveket a terjesztők, idén viszont úgy döntöttek, hogy amíg a tartozásukat nem rendezik az önkormányzatok, nem szállítanak. Nem lehet pontosan tudni, hány önkormányzat érintett, és mennyivel tartoznak, erről ugyanis a TVOT - bár az államtitkár kérte - nem adott tájékoztatást. Az MTI úgy tudja, hogy Pest megyei önkormányzat az egyik, amely továbbra sem tudja rendezni tartozását.
    
Arra a kérdésre, hogy Pokorni Zoltán az oktatási bizottság fideszes elnöke egy keddi konferencián szóvá tette: bár kérte, de még nem kapta meg a közoktatási törvény koncepcióját, Hoffmann Rózsa azt mondta: már megkapta, a postánál kicsit elakadt a küldemény. Hozzátette: Pokorni Zoltánnal és az oktatási bizottsággal nyolc alkalommal egyeztettek a törvényről, amelynek koncepcióját vélhetőleg szerdán tárgyalja a kormány.

Az új köznevelési rendszert szabályozó törvény koncepciójából nem következik iskolabezárási hullám – reagált Hoffmann Rózsa a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felvetésére. Az oktatási államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: iskolabezárási hullámot nem terveznek, nem kezdeményeznek, és ezt a koncepcióból jóindulattal nem is lehet kiolvasni. Hozzátette: pedagógusokat sem akarnak elküldeni, ilyen szándék nincs a koncepcióban. Megjegyezte: fájdalmasan csökken a gyermekek száma, az idén 22 ezerrel kevesebben kezdik meg a tanévet, mint tavaly. Ha ez a tendencia éveken keresztül megmarad, az előbb-utóbb a pedagógusok létszámában és az intézmények számában is megmutatkozik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!