Nem maradnak állami támogatás nélkül az egyházi fenntartású intézmények

A jövőben sem maradnak állami támogatás nélkül azok az egyházi fenntartású intézmények, amelyek egy júliusi jogszabályváltozás miatt egyébként elestek a normatív támogatástól – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A kormány 12 egyház által fenntartott szociális intézmények finanszírozására év végéig megállapodást köt. A kormányhatározatot a Magyar Közlöny augusztus 4-i számában tették közzé.

A közlemény utal arra, hogy az egyes egyházi szociális intézményfenntartók kompenzálására azért van szükség, mert a vonatkozó kormányhatározat alapján a szociális intézmények finanszírozásában az egyházi fenntartó fogalma július 1-jével megváltozott. Emiatt 12 egyház elesett a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátására szolgáló egyházi kiegészítő normatívától.
    
A 12 egyház, vagyis a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante), Hetednapi Adventista Egyház, HIT Gyülekezete, Keresztény Advent Közösség, Krisztusban Hívő Nazarénusok Gyülekezet, Magyar Pünkösdi Egyház, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, Magyarországi Metodista Egyház, Az Üdvhadsereg Szabadegyház - Magyarország 2011. július 1-jén már meglévő szociális intézményeinek fenntartására év végéig a közigazgatási és igazságügyi, valamint a nemzeti erőforrás miniszter megállapodást köt.
    
Ezen kívül a KIM azt is megjegyezte, hogy a júliusban elfogadott egyházi törvény hatályba lépését követően, az átalakuló egyházi szervezetek által a törvény kihirdetésekor fenntartott közoktatási intézmények működését jövő év augusztus 31-ig a központi költségvetés folyamatosan biztosítja. Az egyes egyházakkal kötendő megállapodásokkal kapcsolatos kormányhatározatot a Magyar Közlöny augusztus 4-i számában tették közzé.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!