Nem Robin Hoodra, hanem Oroszlánszívű Richárdra lenne szükség

A kormány Robin Hood adója nem tudja, s nem is akarja megoldani a távfűtéses lakásokban élők problémáit – hangsúlyozta Molnár Béla a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke mai sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a távhő árának elszabadulására adott kormányzati válasz csak egy választásra készülő párt marketing akciója, aminek semmilyen szakmai alapja nincs.

Molnár Béla a jelenlegi gondok gyökereként jelölte meg, hogy a Horn-kormány 1995-96-ban privatizálta az energiaszektort. Mint mondta: ezzel a lépéssel „Robin Hood eladta a sherwoodi erdőt”.

Megjegyezte: napjainkban egész Európa a liberalizáció lázában ég, ebben jeleskedik a magyar kormány is, annak ellenére, hogy az energialiberalizációval láthatóan komoly gondok vannak. Az Európát és különösen Magyarországot jellemző energiaszegénység miatt a liberalizált piacon nem alakult ki valódi verseny, így a szektor liberalizációja árcsökkenés helyett, árfelhajtó hatással járt. 

A politikus kijelentette, az energialiberalizáció csődje mára Magyarországon egyértelművé vált, ezt mutatják az emelkedő energia-, és távhőárak.

A KDNP alelnöke emlékeztetett arra, hogy Angliában hetven kormánypárti képviselő intézett beadványt a miniszterelnökhöz, hogy vessenek ki haszonadót a nagy nyereséggel dolgozó energiacégekre. A német pártok is szinte versengenek a lakosság energiaköltségeinek csökkentését célzó terveikkel. Sőt a retorika szintjén még az EU is programjába vette az energiaszegénység kezelését. Csakhogy liberalizált piacon nincsen jó megoldás, s ezt nem akarják bevallani. Molnár Béla szerint a kialakult helyzetre a magyar kormányzati reakciója nem más, mint egy választásra készülő párt marketing akciója, aminek semmilyen szakmai alapja nincs. Mint mondta, a Robin Hood adó csupán egy közérzet javító intézkedés. „Nyilván rendkívül népszerű, megsarcolni a gazdagabbat, s ezt a sarcot odaígérni a szegényeknek, de lássuk be, nem történik más, mint hogy miután Robin Hood eladta a sherwoodi erdőt, most részt kér a szépen termő makkból!” – tette hozzá.

A kereszténydemokrata szakpolitikus kijelentette, a kormány előkészítetlenül és meggondolatlanul liberalizálta az energiapiacot, aminek eredményeként az energiaiparban 2008 első félévében a szereplők kétszer akkora hasznot realizáltak, mint 2007-es esztendő azonos időszakában. Szerinte a távhő árának megfékezésére hozott kormányzati tervet is ugyanez az átgondolatlanság jellemzi.

Mint mondta, a Robin Hood névre keresztelt adótörvény-javaslatban rengeteg hiba van: csorbítja az ágazatsemlegességet, diszkriminatív, mert csak az energiaszektort érinti, torzítja a piaci versenyt, duplán adóztatja az energiaár növekedést, bünteti a hatékonyságnövelést, permanens áremelésbe viszi a távhőszolgáltatókat, és nem ösztönzi a fogyasztót, hogy kevesebbet fogyasszon – sorolta. Hozzátette a javaslat pénzügyileg sem lett megfelelően előkészítve, hiszen a kormány 30 milliárdos bevételről beszél, de valójában 60-70 milliárd forintról van szó, ha az új adó terheit a cégek áthárítják a lakosságra, akkor ennyivel emelkednek majd az árak. A 30-40 milliárd és a 60-70 milliárd forintos bevétel közötti különbség abból adódik, hogy a kormány „számol az erőművek 46 milliárdos nyereségével, a villamos energia kereskedők 65 milliárdos nyereségével, a gázenergia szektor 348 milliárdos nyereségével, de nem számol az olajipar, a MOL 400 milliárd fölötti nyereségével”– jegyezte meg.

Molnár Béla logikátlannak nevezte a kormány gondolkodását. Kijelentését indokolva felidézte, hogy a kormány azért söpörte le a távhő áfájának csökkentésére irányuló ellenzéki javaslatot, mert szerinte az áfacsökkentés után a szolgáltatók azonnal árat emelnének, így a fogyasztók terhei nem csökkennének. E logika mentén miért gondolja a kormány azt, hogy a 8 százalékos különadót nem fogják áraikba beépíteni az érintett cégek? – tette fel a kérdést a politikus. Megítélése szerint éppen a különadó bevezetése az, ami egy beláthatatlan következményekkel járó, permanens távhőáremelkedést indítana el.

A politikus új szempontként arra is felhívta a figyelmet, hogy a különadó bevezetése a csőd szélén táncoló önkormányzatokat is súlyosan érintené, hiszen a 8 százalékos adót az önkormányzatok által fenntartott és működtetett, önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltatóknak is meg kellene fizetniük. A politikus szerint, az önkormányzatok vagy beépítenék a szolgáltatás árába a 8 százalékos adót, vagy jelentős veszteséget szenvednének el.

„A KDNP valódi megoldást szeretne, ezért a liberalizációval szemben az önköltségen alapuló hatósági ármegállapítást követeli. Az energiatermelés externális költségeinek figyelembevételével kialakított energiaadónak komoly szerepet kellene betöltenie az energiatermelés struktúrájának a társadalmi érdekek és értékek szerinti befolyásolásában, például a távfűtés környezeti előnyeinek elismerésében. Vagyis az adó komoly dolog, csak kiérlelt, integrált stabil adórendszer szolgálja a közösség említett érdekeit.  Nem szabadna aktuálpolitikai ötletek mentén módosítgatni, időszakos, majd állandósuló adókat kivetni. Egy adómódosítás is csak akkor lehet indokolt, ha társadalmilag hasznos, találkozik a közösség igazságérzetével. A tervezett Robin Hood-adó nem felel meg ezeknek a követelményeknek, ezért a KDNP a törvényjavaslatot elutasítja” – jelentette ki a párt alelnöke.

Molnár Béla satótájékoztatójának végén úgy fogalmazott: „Ma nem Robin Hoodra, hanem Oroszlánszívű Richárdra van szükség, aki kiveri a hatalomból a fosztogatókat, és aki kapkodás helyett igazságos törvényeket hoz”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!