Nem sérti az alaptörvényt, ha a külhoni magyarok csak listára szavazhatnak

Salamon László szerint nem sérti az alaptörvényben foglaltakat, ha a külhoni magyar állampolgárok csak listás szavazattal rendelkeznek. A választójogi reformot előkészítő parlamenti albizottság elnöke erről a Választásirendszer.hu oldalnak adott interjúban beszélt. A kereszténydemokrata politikus az egyenlő választójog elvére hivatkozó kérdésre válaszul hangsúlyozta, az új alkotmány lehetővé teszi, hogy a választójog teljességét magyarországi lakóhelyhez kössék.

Hozzátette: a parlamenti pártok közül csak az MSZP zárkózik el kategorikusan a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok választójogának megadásától, a KDNP ennek módját illetően nyitott a különböző megoldásokra, így arra is, hogy az országos listára szavazhassanak. Megjegyezte, pártja a Fidesszel közös álláspont kialakítására törekszik, fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a jogi szabályozás végső formáját a kormányzó pártszövetségen túlmenő egyetértéssel alakítsák ki. Az új választási szabályok szükségességét a parlamenti képviselők számának csökkentésével indokolta, szerinte a jelenlegi rendszer alkotmányossági gondjai módosításokkal is rendezhetők lennének.
    
Azzal kapcsolatban, hogy az emigrációban élők számáról nem áll rendelkezésre információ, Salamon László kifejtette: ezt a problémát úgy lehetne megoldani, hogy regisztrált szavazói státust hoznak létre a választásra jogosult elvándoroltaknak.
    
Szövetségkötésre más-más módon az egyfordulós, illetve a kétfordulós rendszer is ösztönözheti a pártokat - felelte a KDNP-s képviselő arra a felvetésre, hogy a kormánypártok számára kockázatot jelenthet a második forduló kiiktatása, mivel az egyfordulós szisztéma már a jelöltállítási időszakban szövetségkötésre ösztönözheti az ellenzéki pártokat.
    
Salamon László szerint a választójogi törvénybe bekerülhetne az is, hogy a választókerületek lélekszáma között legfeljebb mekkora eltérés lehet, és jó megoldásnak tartaná, ha az Országgyűlés korrigálhatná a választókerületi beosztást. Célszerűnek tartaná, de nem ítéli kardinális kérdésnek a kereszténydemokrata albizottsági elnök, hogy a választókerületek a megyehatárokat ne lépjék át.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!