Nemzeti gyásznappal emlékeztünk a 13 aradi vértanúra

A nemzet politikai és gazdasági függetlenségének fontosságáról beszélt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn a Fidesz-KDNP frakciószövetség Batthyány-örökmécsesnél tartott fővárosi megemlékezésén a nemzeti gyásznapon. Az eseményen a KDNP országgyűlési frakciója is képviselte magát, jelen volt Semjén Zsolt, a párt elnöke is. A magyar kormány 2001. novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át.

Orbán Viktor az 1848/49-es magyar szabadságharc leverését követő megtorlásra, az Aradon kivégzettekre és Batthyány Lajos miniszterelnökre emlékezve azt mondta: a nemzeti függetlenség azóta is "imperatívusz" a magyar politikában, ezért "ne higgyük el, ne fogadjuk el, hogy az egyre nemzetközibbé váló világban már nincs értelme annak a kifejezésnek, hogy a magyar nemzet függetlensége". Mint mondta, a nemzeti függetlenség az a "sziklatalapzat", amelyre a magyar politika és a politikusok ma is, és az elmúlt 200 évben mindig felállhattak, és ha ez nincs a lábuk alatt, akkor mindent csupán homokra építenek. "Becsüljük meg hát elsősorban mi, parlamenti képviselők a nemzet függetlenségének eszméjét, becsüljük meg azokat az eleinket, akik a nemzet függetlenségéért áldozták az életüket, s mondjuk ki, hogy értjük, tudjuk, megtanultuk a leckéjüket, nincs fontosabb dolog, mint a magyar nemzet politikai és gazdasági függetlensége, amit a munkánkkal szolgálni kívánnánk" - mondta a Fidesz elnöke.

Horváth János, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Habsburg uralkodó csak az orosz cár segítségével volt képes leverni a magyar szabadságharcot, és ez a "visszapillantás is rávilágít arra az óvatosságra, ahogy mi, magyarok hajlamosak vagyunk szemlélni az orosz birodalmi törekvéseket".

+

Nemzeti gyásznappal emlékezett hétfőn az ország az 1848/49-es magyar szabadságharc leverését követő megtorlásra, az Aradon kivégzettekre. A nemzeti gyásznap reggelén felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság állami lobogóját a Kossuth Lajos téren. Az ünnepségen részt vettek a közjogi méltóságok. Ezt követően a közjogi méltóságok koszorút helyeztek el a Batthyány-örökmécsesnél és a Nemzeti Panteon Fiumei úti sírkertjében.

Aradon szentmisén idézték fel a kivégzett tábornokok emlékét. A szertartást dr. Hankovszky Ferenc, a szatmári római katolikus püspök általános helynöke celebrálta. Délben a vesztőhelyen, délután a Szabadság-szobornál tartottak megemlékezést.

A magyar kormány 2001. novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át.

+

Felix Schwarzenberg miniszterelnök utasítására, Ferenc József jóváhagyásával 1849. október 6-án végeztek ki Aradon az 1848-49-es magyar szabadságharc tizenkét honvédtábornokát és egy ezredesét. Valamennyi tábornokot kötél általi halálra ítélték, de Dessewffy, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József ítéletét Haynau „kegyelemből” golyó általi halálra változtatta. A 13-ak ítéletét október 6-án – szándékosan a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján hajtották végre. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az Újépületben gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnököt. Kivégzése helyén áll ma a Batthyány-örökmécses.

Az aradi 13

    Aulich Lajos honvéd tábornok (1793–1849)
    Damjanich János honvéd tábornok (1804–1849)
    Dessewffy Arisztid gróf, honvéd tábornok (1802–1849)
    Kiss Ernő honvéd altábornagy (1799–1849)
    Knezić Károly honvéd tábornok (1808–1849)
    Láhner György honvéd tábornok (1795–1849)
    Lázár Vilmos honvéd ezredes (1815–1849)
    Leiningen-Westerburg Károly gróf, honvéd tábornok (1819–1849)
    Nagysándor József honvéd tábornok (1804–1849)
    Poeltenberg Ernő lovag, honvéd tábornok (1813–1849)
    Schweidel József honvéd tábornok (1796–1849)
    Török Ignác honvéd tábornok (1795–1849)
    Vécsey Károly gróf, honvéd tábornok (1807-1849)

 

Damjanich János imája kivégzése előtt

Mindenség Ura!
Hozzád fohászkodom (...)
Hallgasd meg, ó, Legfőbb Jó
vágyteli kérésemet!
Te vezettél, Atyám,
a csatákban és ütközetekben -
Te engedted, hogy azokat kiállhassam,
és a Te védelmező karod
segített némely kétes küzdelemből
sértetlenül kilábalni -
dicsértessék a Te neved mindörökké!
Oltalmazd meg, Mindenható,
az én különben is szerencsétlen
hazámat a további veszedelemtől!
Hajlítsd az uralkodó szívét
kegyességre a hátramaradó bajtársak iránt,
és vezéreld akaratát a népek javára!
Áldd meg Aradot! Áldd meg a szegény,
szerencsétlenségbe süllyedt
Magyarországot!
Te ismered, ó, Uram, az én szívemet,
és egyetlen lépésem sem
ismeretlen előtted:
azok szerint ítélj fölöttem kegyesen,
s engedj a túlvilágon
kegyes elfogadást találnom!
Ámen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!