Nemzeti tragédia a szétszabdaltság

Kárpát-medencei Online Oktatási Centrummal bővült az Óbudai Egyetem képzési kínálata. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte: az online képzések lehetővé teszik, hogy egyre nagyobb számban tudjanak külhoni hallgatók is bekapcsolódni a legmagasabb szintű oktatási formába, ami elősegíti megmaradásukat. Rámutatott: a magyar nemzet legnagyobb tragédiája a szétszabdaltság. A magyar nemzetnek ezért minden jó, ami határtalan, és átjárhatóvá teszi a határokat.

A miniszterelnök-helyettes szerint az online oktatási forma az évtized forradalma, egy olyan lehetőség, amit mindenképpen ki kell használni. Hangsúlyozta: bár a mester-tanítvány személyes viszonya nem pótolható, de a mai viszonyoknak megfelelő, tömeges kapcsolattartás adekvát formája az online oktatási forma.

Hozzátette: a nagyobb anyagi lehetőségű országok könnyen megengedhetik maguknak újabb és újabb egyetemek, laboratóriumok építését. Az online oktatás ugyanakkor lényegében ingyenes, a „legszociálisabb képzési forma”, s természetesnek nevezte, hogy támogatják. A központról szólva hangsúlyozta: államilag akkreditált elismert képzésekről van szó, amelyek magyar nyelven zajlanak. Rögzítette: egy nemzet megmaradása szorosan összefügg a nyelvvel.

Semjén Zsolt kijelentette: semmiképpen nem cél olyan képzések támogatása, ami elszív diákokat a kinti intézményektől. Ezek az online képzések azonban lehetővé teszik, hogy egyre nagyobb számban tudjanak a hallgatók bekapcsolódni az oktatásba magyar nyelven, ami elősegíti a megmaradásukat – jegyezte meg.

Palkovics László, felsőoktatási államtitkár azt mondta: a képzési forma egy új, innovatív terméke a magyar felsőoktatásnak, amelyet a külföldi hallgatók Magyarországra vonzásához hasonlított. Ez az eszköz a tudás megosztásának újabb módja. A kezdeményezést támogatandónak tartotta és megjegyezte: a felsőoktatási stratégia fontos eleme a hasonló oktatási formák segítése. A képzés emellett jól beilleszthető a duális képzési formák közé is

Fodor János, az Óbudai Egyetem új rektora kiemelte: az idei tanév több változást hoz, ezek közül meghatározó, hogy új vezetés irányítja az egyetemet. Feladatának tartja, hogy biztosítsa az egyetem töretlen és dinamikus fejlődését, elképzelései középpontjában az eredményes működés áll hangoztatta.

Az Óbudai Egyetem elkötelezett a Kárpát-medencei magyar nyelvű képzés, az anyanyelven történő oktatás mellett és a szülőföldön maradás legfontosabb feltételének a helyben megvalósuló képzéseket tartják. Az intézmény székhelyen kívüli képzést folytat Szabadkán, és a mostani tanévtől Székelyudvarhelyen.

Az oktatási centrum szeptembertől kísérleti jelleggel négy ingyenes online kurzussal kezdi meg tevékenységét. Az érdeklődők megismerkedhetnek a jazz kultúrtörténetével, az egyéni és csoportos problémamegoldó technikákkal, a pedagógia alapjaival és az ergonómia területével.

A résztvevők időkorlát nélkül férnek hozzá a kurzusokhoz, amelyek 2015-től továbbiakkal bővülnek a tervek szerint – jelentette ki a rektor, aki elmondta: több intézménnyel is egyeztettek már a témában. Hozzátette: külhoni magyar intézmények is tehetnek fel online kurzusokat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!