A nevelés eszközeinek kell érvényesülni

A Kereszténydemokrata Néppárt, az oktatásért felelős államtitkár álláspontjával megegyezően azt javasolja, hogy az iskolaőrök alkalmazása az oktatási intézményekben ne legyen kötelező jellegű.  Michl József, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: üdvözlik a belügyi tárca erőfeszítéseit és szükségesnek tartják az iskolákban a biztonság erősítését, de a végsőkig ragaszkodnak ahhoz, hogy a tanintézményekben elsősorban a nevelés eszközei érvényesüljenek.

A képviselő álláspontja szerint bizonyos esetekben az igazgató javaslatára, a szülőkkel egyetértésben szükség lehet szakember segítségére.

Harrach Péter hangsúlyozta: az az álláspontjuk, hogy azoknak, akik ezt a feladatot betöltik, egyfajta pedagógusképzésben kell részesülniük. A KDNP frakcióvezetője  kitért arra, hogy egyes iskolákban deviáns gyerekek és szülők terrorizálják a tanárokat és a többi gyereket. A jelenség ellen határozottan fel kell lépni. Mint mondta: ahol rend van, ott nincs szükség iskolaőrre, és találkozni lehet azzal az aggodalommal, hogy adott esetben nehogy túllépjék hatáskörüket. Ezt az aggodalmat akkor lehet eloszlatni, ha differenciált megoldásban gondolkodnak.

Michl József kérdésre válaszolva elmondta, felvetésükről már egyeztettek Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki nyitottnak mutatkozott  ebben az ügyben, így reményeik szerint javaslataik beépülnek a törvénymódosításba. Megjegyezte: az elmúlt tíz évben sokat romlott az iskolák biztonsága, aminek okát abban látta, hogy sokkal rosszabb lett a pedagógusok társadalmi megbecsültsége, illetve az értékalapú nevelést felváltotta az értékrelativizmus. Utóbbi következménye a fiatalok normaszegésének és deviáns viselkedésének erősödésében már tetten érhető – jelentette ki Tata kereszténydemokrata polgármestere. Felidézte, hogy több próbálkozás is volt a helyzet javítására, de ezek általában megálltak egy-egy bizottság felállításánál vagy konferenciák szervezésénél. 

Michl József felhívta a figyelmet egy tervezett módosítás azon pontjára is, amely szerint a rendőröknek nem csak lehetőségük, hanem kötelezettségük is lenne a napközben, iskolaidőben az utcán csellengő gyermekeket megszólítani.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!