Nincs helye a polgári törvénykönyv családjogi fejezetében az élettársi kapcsolatnak

Nem szerepelhet a családjogi fejezetben az élettársi kapcsolat rendezése a polgári törvénykönyvben a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint. szerint a törvényjavaslat tudományos alapon nyugvó, és kifogástalan munka. Ideológiai alapon álló párt képviselőiként ugyanakkor ragaszkodnak bizonyos természetjogi tételekhez, családjogi és öröklési kérdésekhez – mondta Rubovszky György, a párt vezérszónoka a törvényjavaslat általános vitájában.

A kereszténydemokrata szakpolitikus vezérszónoklatában idézve az új alaptörvényt és kiemelve a család szerepét, azt mondta: az élettársi kapcsolat nem házasság választása, amely alkotmányos alapjog; az élettársi kapcsolathoz nem fűződhetnek családjogi joghatások.       

Rubovszky György kijelentette: mindent el fognak követni, hogy az élettársi kapcsolat rendezése az új Ptk. keretein belül ne a családjogi fejezeten belül történjen meg. Hozzátette: ezt a polgári jogi társaságok fejezetben tudják például elképzelni, mint a felek által kötött szerződéses forma egyikét.

Mint mondta: tisztában vannak vele, hogy a jogrendből a bejegyzett élettársi kapcsolatot kivezetni nem tudják, mert hatályos törvény rendelkezik róla, de azt szeretnék, hogy a Ptk. ne emelje be ezeket a szabályokat. Az ellen pedig kifejezetten tiltakoznak, hogy ez az intézkedéssorozat a családjogi fejezetben szerepeljen – hangsúlyozta a KDNP országgyűlési képviselője.

A KDNP álláspontja szerint az élettársaknak egymás javára kell végrendelkezniük. Jelezte, hogy ebben az esetben semmilyen törvényes öröklési jogot biztosítani nem szeretnének, és ennek érdekében módosító indítványokkal élnek majd.   

Rubovszky György kijelentette, hogy ettől eltekintve a törvényt tökéletesnek és jónak érzik, és ha ezt a módosítást sikerül keresztül vinni, akkor a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakciója meg is fogja szavazni. Külön üdvözölte a gazdasági jog bekerülését, a házastársak közös végrendeletének lehetőségét, és egyetértett azzal, hogy semmilyen más közösség ne legyen jogosult ilyet alkotni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!