Nincs lehetőség a reformátusok felajánlásának elfogadására

A kormány nagy köszönettel és tisztelettel veszi Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökének felajánlását, de mivel címzett támogatásról van szó, nincs lehetősége annak elfogadására – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Bölcskei Gusztáv korábban közölte: a kormányzatnak nem áll módjában elfogadnia azt, hogy a reformátusok lemondanak 200 millió forint állami támogatásról az államadósság csökkentése céljából.

Semjén Zsolt, a kormányfő kereszténydemokrata helyettese kiemelte: a kormány Szászfalvi László egyházügyi államtitkár javaslatára tárgyalt ülésén a felajánlásról, és arra jutottak, hogy értékelik a püspök és a zsinat tiszteletreméltó szándékát, amellyel szeretnének hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez, de erre ebben a formában nincs mód.

Semjén Zsolt kifejtette: a felajánlott állami keretet nem lehet átcsoportosítani, ez ugyanis a költségvetésben címzett támogatásként szerepel. Ezt a kormány nem is tehetné meg, országgyűlési határozat kellene hozzá, és módosítani kellene a büdzsét. Hozzátette: külön ilyen református keret nem létezik, az összes egyház számára van a kulturális örökség rekonstrukcióját célzó keret. Mint elmondta: a református gyülekezetek fenntartották a kulturális örökség rekonstrukciójára beadott pályázatukat, és a magyar államnak nincs módja arra, hogy ezeket a gyülekezeteket kizárja ebből a pályázati lehetőségből országhatáron belül vagy akár országhatáron kívül. Ha esetleg visszavonnák, a jogi helyzet akkor is az lenne, hogy a többi pályázó között osztják szét a forrásokat. Kiemelte: nagy tisztelettel ezért azt jelezték a püspök felé, hogy köszönettel veszik, ha gyűjtésből, vagy megtakarításból a református egyház is hozzájárul az államadósság csökkentéséhez.
   
Korábban Rédly Elemér győri katolikus kanonok saját megtakarított pénzéből egymillió forintot ajánlott fel, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök gyűjtést rendezett az egyházmegyében, és az így összegyűlt 100 millió forintot ajánlotta fel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!