Nincs megegyezés a kampányfinanszírozásról

Nem született megállapodás a parlamenti pártok között arról, hogy tudnák-e támogatni a Trasparency International Magyarország és a Freedom House Europe kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatának szövegét az Országgyűlésben – jelentette be azi egyeztetést követő sajtótájékoztatón az utóbbi szervezet igazgatóhelyettese. A Fidesz és a KDNP a megbeszélésen több szakmai észrevételt is megfogalmazott, ígéretük szerint jövő hét közepére elkészítik konkrét javaslataikat az ügyben.

Molnár Bálint azt mondta: az MSZP, az SZDSZ és az MDF a jelenlegi formájában támogatja a szöveget, de kérik, hogy a javaslatot egészítsék ki a pártfinanszírozásra vonatkozó felvetésekkel. A három párt képviselői Molnár Bálint elmondása szerint ennek ellenére azt nyilatkozták, hogy a javaslatot ebben a formában is megszavaznák.
   
A Fidesz és a KDNP a megbeszélésen több szakmai észrevételt is megfogalmazott. A két párt azt az ígéretet tette az egyeztetésen, hogy a jövő hét közepére elkészítik konkrét javaslataikat az ügyben.

Molnár Bálint arra is kitért, hogy a Fidesz még erre a hétre összehívott egy ötpárti egyeztetést, amelynek a párt- és a kampányfinanszírozás lesz a témája.    Az igazgatóhelyettes kijelentette: lát esélyt arra, hogy egy kompromisszumos javaslatot az összes parlamenti párt támogasson, és megvalósuljon a két civil szervezet célja, hogy „a 2010-es parlamenti választások ne törvénysértő módon történjenek meg, amint az gyakorlatilag borítékolható, ha az érvényben lévő (…) törvény alapján zajlanak le a választások”.
   
A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója azt mondta: meglátásuk szerint lehetséges kompromisszumot kötni a kampánycsenddel kapcsolatban. Alexa Noémi szerint a kompromisszum valószínűleg afelé fog mutatni, hogy a választásokat megelőző 24-48 órában a televízióban ne lehessen választási műsort, illetve politikai hirdetéseket sugározni.
   
Elmondta, hogy a kampányszámla bevezetésével minden parlamenti párt egyetért, a kampányidőszak hosszával kapcsolatban azonban vannak viták. A jelenlegi tervezet 60 napot javasol, a Fidesz és a KDNP viszont 30 napot tartana megfelelőnek.    

Hozzátette: a két párt – ígéretük szerint – a jövő hét közepéig megvitatja, hogy meg lehet-e egyezni egy 45 napos kampányidőszakban.
   
Alexa Noémi tájékoztatása szerint minden parlamenti párt támogatja, hogy jogi személyek maximum öt, természetes személyek pedig legfeljebb kettő millió forinttal támogathassanak egy pártot egy kampányidőszak alatt.
  
 Beszámolt arról, hogy a politikai hirdetésekben a legnehezebb megegyezni. A probléma abból adódik, hogy a kampányidőszak alatt cél a választói együttműködés növelése, de eközben az is fontos, hogy ne kerüljön túl sokba egy politikai kampány. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!