Nincs megegyezés az ellenzéki vezetésű bizottságok elnöki posztjairól

Nem tudtak megegyezni az ellenzéki pártok a Fidesz által felkínált hat bizottsági elnöki poszt és a várhatón 16 alelnöki hely egymás között felosztható arányáról az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő egyeztetésen. Az MSZP 3:2:1, az LMP 2:2:2 arányban osztaná fel a három párt között az elnöki posztok számát; a Jobbik a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját szeretné megkapni. Az MSZP szerint a külügyi bizottságot is az ellenzéknek kell vezetnie, a Fidesz azonban ehelyett az ellenzéknek felkínált egy alelnöki posztot még eggyel megtoldaná. Megállapodás született azonban a frakciók parlamenti patkóban elfoglalt helyéről. Sólyom László köztársasági elnök beszédével kezdődik majd a tervek szerint az új Országgyűlés alakuló ülése. A törvényhozás május 14-re tervezett alakuló ülését az államfő 13 órakor nyitja meg.

A tervek szerint az ellenzék vezethetné az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási; a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki; a foglalkoztatási és munkaügyi; a fenntartható fejlődés; a nemzetbiztonsági; és a fogyasztóvédelmi bizottságokat.

A megbeszélésen az ellenzéki pártok megegyeztek a patkóban egymás mellett elfoglalt helyükről: a Fidesz-KDNP ül az elnöki pulpitus jobb oldalán kezdődő szektorokban, a frakciószövetséget az LMP követi a sorban, majd a Jobbik, és az MSZP. Molnár Oszkár, az egyetlen független képviselő az LMP mögött ül majd.

Lázár János szerint a Fidesz korrekt ajánlatot tett az ellenzéknek a 19 bizottság 6 elnöki és 15-16 alelnöki posztjával, mert az ellenzéki jogok a választási eredményt meghaladó mértékben érvényesülnek.
    
Szerdai egyeztetésükön már elfogadták a frakciók képviselői, hogy házelnök mellett mindössze három alelnöke legyen az Országgyűlésnek, két kormánypárti és egy ellenzéki; megállapodtak abban is, hogy tíz jegyzővel működik ezentúl a Ház, amelyből ötöt a kormánypárt ad, két-két jegyzője lesz az MSZP-nek és a Jobbiknak, egy pedig az LMP-nek.

+

Lázár János, a Fidesz leendő frakcióvezetője bejelentette: a Fidesz azt kezdeményezi, hogy ha az alakuló ülés május 14-én, pénteken lesz, akkor az Országgyűlés legközelebb május 17-én, hétfőn üljön össze; azon a héten valószínűleg végig ülésezik a Ház.

Sólyom László köztársasági elnök beszédével kezdődik majd a tervek szerint az új Országgyűlés alakuló ülése. A törvényhozás május 14-re tervezett alakuló ülését az államfő 13 órakor nyitja meg, majd a Himnusz elhangzása után beszédet mond. Ezt követően a köztársasági elnök bejelentést tesz a megbízólevelek átvételéről és felkéri az ülés vezetésére a korelnököt és a korjegyzőket. A fideszes Horváth János korelnökként mond beszédet, majd bejelenti, mely képviselőknél áll fenn összeférhetetlenség.

Az Országgyűlés vita nélkül hallgatja meg a választási beszámolókat: az Országos Választási Bizottság (OVB) képviseletében az elnök, Szigeti Péter, az állami feladatok végrehajtásáról pedig Varga Zoltán önkormányzati miniszter tájékoztatja a parlamentet.

Az első öt igazolt képviselőből álló mandátumvizsgáló bizottság jelentést tesz a korelnök és a korjegyzők által végzett mandátumigazolás eredményéről. Majd a képviselők szavaznak a választási beszámolókról; ezt követően pedig ismertetik az igazolt képviselők névsorát.
   
A napirend szerint ezután következik a frakciók megalakításának és vezetőik nevének bejelentése. A képviselők titkos szavazáson választják meg az Országgyűlés tisztségviselőit: az elnököt, az alelnököket és a jegyzőket. Az eredmény ismertetését követően megalakul a házbizottság, és az elnöklést átveszi az új elnök a korelnöktől.
   
A tervek szerint ezt követően három beszéd hangzik el, először az Országgyűlés új elnökének beszéde; a Fidesz Schmitt Pált jelölte erre a posztra. Felszólal Bajnai Gordon leköszönő miniszterelnök, aki bejelentést tesz a kormány megbízatásának megszűnéséről. A köztársasági elnök javaslatot tesz az új miniszterelnök személyére, és várhatóan Orbán Viktor már miniszterelnök-jelöltként szólal fel.
   
A napirend szerint ezután döntenek a képviselők arról az országgyűlési határozati javaslatról, amely a parlament bizottságairól, azok tisztségviselőiről, tagjainak megválasztásról szól. Az alakuló ülést a Szózat zárja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!