Nincs szükség jobboldali Botkára

Vajon mi rejtőzik a botkai sikerpropaganda mögött: valós teljesítmény, nehezen feltartóztatható kommunikációs offenzíva vagy a jobboldal által elkövetett hibák? Milyen irányba haladt Szeged az elmúlt hét évben, járható-e ez az út? Ha nem, milyen alternatívát kínál a város számára a Fidesz és a KDNP? Ezekről a kérdésekről beszélgetett a szegedma.hu internetes újság Kalmár Ferenccel, a KDNP országos alelnökével, szegedi frakcióvezetőjével.

A munkanélküliség növekedésével, a foglalkoztatottság csökkenésével kapcsolatban a városvezetés és az ellenzék között folyó számháborúra vonatkozó kérdésre válaszolva Kalmár Ferenc kifejtette: meggyőződése, hogy Szeged legnagyobb problémája a helyi gazdaság gyengesége. Ha egy 165 ezer lakosú város lakosságának jelentős része máshol kénytelen dolgozni, netán nincs is munkahelye, annak a településnek nincs megtartóereje.

Mint mondta: a jelenlegi szocialista–szabad demokrata városvezetés legfőbb bűnének azt tartja, hogy nem foglalkozik a helyi gazdaság fejlesztésével, a beruházások Szegedre irányításával. Botka László azt állítja: Szeged sosem volt iparváros – a kereszténydemokrata politikus szerint a polgármester téved, a város ugyanis valóban mezőgazdasági terület közepén fekszik, korábban azonban komoly gép- és olajiparral is rendelkezett. Felidézte, hogy az 1990-as években 10 ezer munkahelyet veszített el a város, s nem teremtettek ezek helyett újakat. Botka László 2002-ben évi 4-500 új munkahelyet ígért, ám ebből semmi sem valósult meg.

A nagyprojektekről, látványberuházásokról szólva Kalmár Ferenc hangsúlyozta: Szeged nem tudott élni azzal az „előnyével”, hogy az utóbbi hét év baloldali kormányzása idején volt két olyan MSZP-s országgyűlési képviselője, Botka László és Ujhelyi István, akik pártjuk meghatározó embereinek számítanak. Pedig mindketten hűen szolgálták az éppen aktuális miniszterelnököt – jegyezte meg szelíd iróniával. Hozzátette: „a munkahelyteremtéshez semmiféle kormányzati hátteret, hátszelet nem sikerült a kormánypárti képviselőknek biztosítaniuk, Botka Lászlóék a helyi gazdaságot csak a turizmuson keresztül próbálják mozgatni, ám a gasztronómiai fesztiválokkal csak kevergetik az állóvizet. Polgármester úrnak bizony Budapesten és külföldön kellett volna kilincselnie, lobbiznia, hogy befektetőket csábítson a városba!”

Kalmár Ferenc politikai fogásnak minősítette, hogy Botka László miközben egykoron Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc feltétlen hívének számított, újabban odaadóan támogatja Bajnai Gordont, aközben egyfajta kormánytól független vidéki sikerpolitikusnak igyekszik beállítani magát. Szerinte a polgármester így próbálja magáról lemosni az elmúlt hét esztendő gyalázatos kormányzati teljesítményének sarát. „Az emberek azonban nem veszik ezt be! Botka László Ujhelyi Istvánnal együtt a hét év alatt egy alkalommal sem ment szembe az aktuális kormányfővel, minden döntésnek részese volt. Őszödön sem állt föl, hogy kikérem magamnak; mindig jó MSZP-s katonaként tette a dolgát!” – emlékezetett a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: Botka László kommunikációjával és egyfajta virtuális világ megteremtésével tudja kialakítani magáról a sikerpolitikus imidzsét. Akadnak olyan helyi sajtóorgánumok, melyek erőteljesen támogatják őt és a kormánypárti oldalt, az ellenzéket pedig igyekeznek elnémítani.

Arra a felvetésre, hogy számtalan intézkedés ellen hiába tiltakozik az ellenzék, tart sajtótájékoztatókat, próbál rendkívüli közgyűléseket összehívatni, végül a városvezetés akarata érvényesül, Kalmár Ferenc elmondta: tudomásul kell venni, hogy a szegedi közgyűlésben többségi demokrácia működik, s míg korábban a szó nemes értelmében vett képviselők ültek a díszteremben, addig 2002-től a baloldalon a megkövesedett frakciók kora köszöntött ránk. Botka László az erőpolitika híve, a kormányoldalon megtapasztalható frakciófegyelem, politikusi statisztálás pedig ennek egyik kelléke. Ezzel az erőpolitikával valóban szinte mindent keresztül tudnak verni, bármit is kérnek a civilek, bármit is mond az ellenzék.

Kalmár Ferenc úgy fogalmazott: ha a lakosság a következő választáson a Fideszt és a KDNP-t  kitünteti bizalmával, mindenképpen leltárt készítenek, s valamennyi szükséges irat megtekintésével átvizsgálják az utóbbi két ciklusban történteket. A közvagyon felgyorsított magánkézre játszását illetően megígérte, hogy felülvizsgálják a szerződéseket.

A teljes cikk itt olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!