Nő az áfa, a jövedéki - és a társasági adó

 
Az általános forgalmi adó 20 százalékos kulcsa 23 százalékra, a cigaretta, az alkohol és az üzemanyagok jövedéki adója 3-7 százalékkal nő, míg a vállakozások társasági adója 16-ról 19 százalékra emelkedik - közölte a miniszterelnök hétfőn a Parlamentben. Változtatnának az szja-sávhatárokon és kulcsokon, nehezítenék a gyedhez való hozzájutást és az újonnan nyugdíjba vonulók számára megszűnne a 13. havi nyugdíj. A KDNP szociális bank létrehozását és az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentését javasolja.

Családok tízezrei állnak a csőd szélén, ezért Semjén Zsolt a KDNP nevében azt javasolta, hogy a családtámogató hálózatokon keresztül építsék ki a családok csődvédelmét, és rendeljenek hozzá egy olyan szakosított pénzintézetet, ami szociális bankként lehetővé teszi a hitelek átütemezését, a likviditási problémák áthidalását, vagy akár moratórium biztosítását.

A KDNP frakcióvezetője azt is javasolta, hogy az alapvető élelmiszerek - a tej, a kenyér, a szalonna és az étkezési zsír - áfáját csökkentsék öt százalékra.

Szerinte abszurd, hogy a mai kormány 2016-ra tesz kijelentéseket, miközben a költségvetésük csak két hetet ért meg. A politikus hangsúlyozta: a megoldáshoz hitelesség, növekedésorientált politika, valós társadalmi támogatottság és parlamenti többség kell, a mostani kormányban azonban ebből egyik sincs meg. Hozzátette: emberekkel nem lehet kísérletezni, ezért az lenne a tisztességes, ha visszaadnák az embereknek a döntés lehetőségét. Döntsön a nép! - jelentette ki.

+

Újabb megszorító csomagnak nevezte a miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket Navracsics Tibor. Mint mondta: a szocialisták 2006 nyarán már megszavaztak egy ilyen csomagot, amely elindította a leszakadás útján Magyarországot, most pedig a halott kormányzati politikába próbálnak életet lehelni. A szocialista képviselőkhöz fordulva a Fidesz frakcióvezetője feltette a kérdést, hogy elhiszik-e azt, hogy a miniszterelnök által felsorolt adóemelések tulajdonképpen adócsökkentések, a tehernövekedések pedig tehercsökkenések?

+

Az egyensúly megőrzéséhez idén 200-220 milliárd forinttal kevesebbet költhet az állam - mondta évindító, napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben a miniszterelnök. Hozzátette: ez az összeg jövőre 550, 2011-ben pedig 650 milliárd forint. A miniszterelnök azt javasolja, hogy idén háromszázalékos gazdasági visszaeséssel számoljanak. A kormányfő úgy vélte: fűnyíróelven takarékoskodni nem lehet, szükség van régóta halogatott, átfogó szerkezetváltozások sokaságára. Gyurcsány Ferenc szerint öt területen kell változtatásokat kezdeményezni: az adó-, a szociális-, a nyugdíjrendszer, valamint a reálgazdaság és a politikai-közjogi ügyek terén.

A személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsa 19 százalékra nő, a sávhatár 1,7 millió forintról 3 millió forintra emelkedik a kormány tervei szerint - mondta Gyurcsány Ferenc. Az általános forgalmi adó 20 százalékos kulcsa 23 százalékra nő, a cigaretta, az alkohol és az üzemanyagok jövedéki adója pedig 3-7 százalékkal  emelkedik - közölte. A kormány azt javasolja, hogy a vállalkozások társasági adója 16 százalékról 19 százalékra emelkedjen, és szűnjön meg a vállalati különadó, valamint 5 százalékponttal, 32 százalékról 27 százalékra csökkenjen a munkáltatói tb-járulék- közölte Gyurcsány.     

Adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lesz a családi pótlék, s ilyenek lesznek a mindenkinek egyformán járó támogatások is: az anyasági, illetve a gyermeknevelési támogatás. A gyedhez fél év helyett 12 hónap munkaviszony kellene a jövőben, és csak annyi időre járna ez a támogatás, amennyi ideig előtte a gyermek édesanyja dolgozott - közölte a miniszterelnök.

Tájékoztatása szerint: a 13. havi nyugdíj összege beépülne a nyugellátásokba, azt követően pedig az újonnan nyugdíjba vonulók már nem kapnák ezt a járandóságot. A kormány javasolja azt is, hogy a nyugdíjszámítást a svájci indexálás megtartása mellett kössék össze a gazdasági növekedéssel. Gyurcsány Ferenc elmondta: a kabinet elképzelései szerint hosszú átmenettel 2025-ben érné el a 65 éves korhatárt.

A kormány arról tárgyal, hogy legalább nyolcvan százalékban magyar eredetű élelmiszert és mezőgazdasági terméket forgalmazzanak Magyarország legnagyobb áruházláncaiban. Erről egy-két héten belül megállapodás születhet - közölte Gyurcsány Ferenc.

+
Dávid Ibolya szerint a miniszterelnök a gazdaságélénkítő javaslatok előkészítetlenségét próbálta elkendőzni egyórás évindító beszédével. Az MDF elnöke hétfőn a parlamentben azt hiányolta, hogy a miniszterelnök az általa bejelentett változásokat nem támasztotta alá hatáselemzésekkel, háttérszámításokkal.

A legyengített magyar rendőrségnek nincsenek válaszai az újfajta kihívásokra - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az igazságügyi és rendészeti miniszterhez intézett interpellációjában, amelyben arról érdeklődött: milyen tényezők vezettek a február 8-ai veszprémi tragédiához.

+

Letette a képviselői esküt Bácskai János (Fidesz) az Országgyűlés hétfői ülésnapján. Az Országgyűlés az eskütételt megelőzően 304 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül igazolta a mandátumot. Szili Katalin az ülésen azt is bejelentette, hogy Toller László szocialista képviselő a Szigetvári Városi Bíróság döntése értelmében cselekvőképességet kizáró gondnokság alá került.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!