Nyílt levélben figyelmeztet az alkotmányellenes helyzetre a Fidesz és a KDNP

Az önkormányzati miniszterhez intézett nyílt levélben hívja fel a figyelmet Nyitrai Zsolt, a Fidesz-, Salamon László, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, és Vejkey Imre, az Országos Választási Bizottság KDNP-s delegáltja arra az alkotmányellenes helyzetre, hogy az Országgyűlés nem biztosította az országgyűlési választásokon a választójog gyakorlásának feltételeit bizonyos választópolgárok számára.

A Varga Zoltánnak írt nyílt levélnek az ad aktualitást, hogy a külföldön történő szavazásra vonatkozó törvényi rendelkezések december 31-én hatályukat vesztik – írták, majd pontosan meg is határozták, hogy választójoguk gyakorlásában azok lehetnek akadályoztatva, akik „a választási eljárásról szóló 1997. évi C törvény 96/A paragrafus (1) bekezdésében meghatározott külképviseleti szavazás napján Magyarországon, a magyarországi szavazás napján pedig külföldön tartózkodnak”.

A levélírók emlékeztettek arra, hogy a kialakult helyzet alkotmányellenes jellegét az Alkotmánybíróság (AB) egyik 2008-as határozata is megállapította már, de arra is, hogy e jogszabályi problémák rendezéséért Varga Zoltán eddig már több pártok közötti egyeztetést hívott össze, melyeken részben szakértői, részben kormányzati szinten is támogatásra talált a Fidesz, illetve a KDNP közös javaslata.

E javaslat szerint – mint kifejtik – az AB-döntésben jelzett állampolgárok a külképviseleti szavazás napján Magyarországon egyetlen kijelölt szavazókörben adhatnák le szavazatukat megfelelő garanciális szabályozás mellett, egyebekben pedig a külképviseleti szavazás szabályai egyelőre változatlanok maradnának.

A levélírók utalnak arra is, hogy Jauernik István, Varga Zoltán tárcájának államtitkára egy szeptember 15-én elhangzott napirend előtti felszólalásban az Országgyűlésben a Fidesz, illetve a KDNP közös javaslatáról azt nyilatkozta, hogy „ez a javaslat a kormány számára bizonyos pontosításokkal elfogadható, tehát ennek részletes kidolgozását a kormány és az Önkormányzati Minisztérium vállalja”. Felszólalásában azt is megerősítette, hogy a javaslatot az IRM is támogatja – tették hozzá.

A levélírók minderre hivatkozva szóvá teszik: míg a kormány megvalósíthatónak tartotta a javaslatot, az MSZP és az SZDSZ egyelőre adósok maradtak a politikai állásfoglalással.

„Mindezek miatt a legutóbbi, szeptember 22-i ötpárti tárgyalások óta semmilyen előrelépés nem történt a fentiekben jelzett és egyébként is ismert probléma megoldása érdekében, annak ellenére, hogy az AB által jelzett határidő már csaknem tíz hónapja lejárt, illetve 2009. december 31-vel – új szabályozás hiányában – a külképviseleti szavazásra vonatkozó szabályozás hatályon kívül kerül” – olvasható a nyílt levélben.

A levél megírásának indoka szerintük az volt, hogy bár van közös, támogatható szakmai alap, az egyeztetési folyamatok mégis megszakadtak, és egyre kevesebb idő van hátra, hogy az Országgyűlés megnyugtató módon rendezhesse a problémát.

Így egyrészt arra kérik a minisztert, hogy adjon tájékoztatatást a frakciók álláspontjáról, másrészt pedig arra, hogy a minisztérium még november elején terjessze be a Fidesz és a KDNP javaslatai alapján kidolgozott törvényjavaslatát az Országgyűlés számára „annak érdekében, hogy jogilag szabályozott keretek között és az AB által is meghatározott módon kerülhessen sor az országgyűlési választásokra mind bel-, mind külföldön”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!