Nyilvánosak a képviselői vagyonnyilatkozatok

Január 31-ig kellett leadniuk a parlamenti képviselőknek a 2010-es vagyonnyilatkozataikat, melyek az Országgyűlés honlapjára keddre virradó éjszaka kerültek fel. A szocialista politikusok közül Gyurcsány Ferenc 107 millió forint osztalékot vett fel cégétől tavaly. Puch László pártigazgató több mint 1,1 millió forintot keres havonta képviselőként. Kovács László alelnök egy Saabot vett tavaly. A Fidesz vezető politikusai közül Orbán Viktornak 451 ezer forinttal nőtt a megtakarítása, Kósa Lajos két motort és egy  motorcsónakot is birtokol, Szijjártó Péter földet vásárolt, Varga Mihály kertet, Kubatov Gábor pedig újabb veterán Opelt vett. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke másfél millió forint készpénzt tudott félretenni.

Vagyonnyilatkozata szerint Orbán Viktornak 451 ezer forinttal nőtt a megtakarítása. Fele részben tulajdonos egy 183 nm társasházi lakásban (Budapest XII. kerület), továbbá öt, összesen 5035 négyzetméternyi felcsúti belterületi ingatlant 60 évre ingyen átengedett a helyi focialapítványnak. Autója nincs, tartozása viszont igen: egy 2002-ben felvett 20 milliós, a feleségével közös jelzáloghitel még fennálló része. Miniszterelnöki fizetése a tövény szerinti havi bruttó 1,5 millió forint.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes félretett másfél millió forint készpénzt. Budapest II. kerületében egy 123 nm-es és egy 42 nm-es társasházi lakás tulajdonosa fele részben, Balatonfenyvesen pedig egy 524 nm-es telek és 70 nm-es üdülő haszonélvezeti joga is az övé. Autója nincs, megtakarítása 1,5 millió forint készpénz. Tartozása 3 832 820 forint banki tartozás fele részben, ez fél éve még 4 millió forint volt. Miniszteri fizetése 1 101 900 forint, képviselői tiszteletdíjként 231 900 forintot vesz fel. A mostani parlamenti ciklusban 388 633 forintos képviselői laptopot kapott ő is.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke júniusi vagyonnyilatkozatában foglaltakhoz hasonlóan jelenleg is egy 300 négyzetméteres debreceni lakóház 50 százalékos tulajdonosa és van részesedése két budakeszi ingatlanban is. Debrecen polgármesterének továbbra is egy 2005-ben vásárolt Seat Alhambrája van és még mindig megvan két motorja és motorcsónakja is. Kósa Lajosnak emellett 23 millió forint és összesen 236 ezer svájci frank kölcsöne van, azonban a júniusi vagyonnyilatkozatban még szereplő 10 milliós kölcsönt már visszafizette.
    
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője 2010-ben megnősült. A politikus a 2009-ben vásárolt 7000 négyzetméter mellé tavaly újabb 2200 négyzetméterrel növelte balatonedericsi földjeinek méretét. Emellett továbbra is van Győrben, Budapest VIII. kerületében és Dunakeszin is egy-egy ingatlana. A fideszes politikus 2009-hez képest majdnem négymillió forinttal növelte megtakarításait: jelenleg értékpapírban 15,5 életbiztosításban 14,7, pénzintézeti megtakarításban pedig 5,7 millió forintja van.    

Kubatov Gábor fideszes pártigazgatónak továbbra is csak egy farkasgyepűi 30 négyzetméteres üdülő és az ahhoz tartozó telek fele van a nevén. A  politikus ugyanakkor 2010-ben vásárolt egy negyedik veterán Opel Kadett B típusú autót a már eddig is meglévő három mellé. Kubatov Gábor megtakarításai szinte semmit nem változtak egy év alatt: jelenleg is három darab, összesen 4,19 millió forint értékű biztosítása, 140 ezer forint, 4738 euró és 6404 dollár takarékbetétje van, emellett rendelkezik egy ezer darabos CD-gyűjteménnyel is, a kézpénze ugyanakkor 6,15 millió forintról 6 millió forintra csökkent.

Kövér László Házelnök, az Országos Választmány elnöke továbbra is egy 654 négyzetméteres szigetszentmiklósi telken fekvő 143 négyzetméteres ház 50 százalékos tulajdonosa és továbbra is egy 2002-ben vásárolt Seat Alhambra típusú autója van. Az Országgyűlés elnökének egy 1.080.000 forintos életbiztosítása és három - összesen 3.490.000 forint értékű - hozambiztosítása van, valamint 2,5 millió forint megtakarítása.
    
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009 őszén megvásárolt kötcsei ingatlan áll. A korábbi kormányfő vagyonnyilatkozatában gépjárműről, nagy értékű ingóságokról, megtakarításról és befektetésről nem tesz említést, bankszámláinak egyenlegei nem érik el a képviselői alapdíj hat havi összegét. Van azonban több mint 62 millió forint hiteltartozása, mivel a kötcsei telek és ház megvásárlására feleségével közösen jelzáloghitelt vett fel. Az Altus Befektetési Zrt. tulajdonosaként Gyurcsány Ferenc tavaly 107 millió forint osztalékot kapott, nagyjából hét millióval többet, mint egy évvel korábban. Képviselőként 232 ezer forint a jövedelme, és jár neki 139 ezer forint választókerületi pótlék is.
   
Kovács László MSZP-alelnök egy huszonöt éve vásárolt 104 négyzetméteres XII. kerületi lakás felének tulajdonosa, 25 százalékos tulajdoni hányada van egy 70 négyzetméteres I. kerületi lakásban, és egy 49 négyzetméteres balatonőszödi apartman haszonélvezeti jogával is rendelkezik. Tavaly vásárolt egy Saab 9-3 személyautót, ezen kívül 42,3 millió forint, illetve 150 ezer euró értékű részvénye, kötvénye és befektetési jegye van, lakáshitel-tartozása 5,5 millió forint.

Az elnökségi tagok közül Szanyi Tibor egy 79 és egy 88 négyzetméteres XIII. kerületi lakás, valamint egy garázs tulajdonosa. Zánkán van egy 75 négyzetméteres háza, a hozzá tartozó udvarral. Szanyi Tibor egy BMW 530 xd-vel jár. Nyilatkozatában több mint 12 ezer euró értékű biztosítása mellett azt is feltünteti, hogy kötelező magán-nyugdíjpénztári megtakarításának értéke 5,3 millió forint. Az angyalföldi politikus 16 millió forintos forinthitel-tartozása mellett tízmillióval magánszemélyeknek is tartozik.
    
Puch László pártigazgató több mint 1,1 millió forintot vesz fel havonta képviselőként: tiszteletdíja 464 ezer forint, választókerületi pótlékként 557 ezer, lakhatási támogatásként 116 ezer forintot kap. A baranyai Lánycsókon egy 120 és egy 100 négyzetméteres családi ház felének tulajdonosa, utóbbihoz kert tartozik. Ugyanott szőlője és présháza is van, ezeknek szintén felerészben tulajdonosa. Harkányban egy 48 négyzetméteres ház és a hozzá tartozó garázs, Balatonfüreden egy 68 négyzetméteres ház és egy garázs fele az övé. A pártigazgató értékpapírban 4,1 millió, állampapírban 17,5 millió, takarékbetétben 34,5 millió forintot, valamint 205 ezer eurót takarított meg, és van 1,4 millió forint készpénze. Hiteltartozása 4,3 millió forint. Puch Lászlónak van 8,3 hektár termőföldje és egy Suzuki Samurai terepjárója.

Vona Gábor (Jobbik) lakáshitele nem csökkent, diákhitele is csak 30.000 forinttal. Nem közölte, mennyi pénze van félretéve, csak azt, hogy hol. Egy 65 négyzetméteres óbudai szövetkezeti lakás fele az övé, autója nincs. Képviselővé választásakot 600 ezer forint takarékbetétje volt, most nem írt összeget. Tartozása 540 ezer forint diákhitel, és 2,5 millió forint lakáshitel. Képviselőként bruttó 1 159 500 forintot keres (672 510 forint tiszteletdíj, 486 990 forint választókerületi pótlék), más jövedelmet nem vallott be. Felerészben tulajdonosa a Magyar Hírek Kft-nek.

Schiffer András (LMP) egymillió forinttal növelte megtakarításait. Egy 85 négyzetméteres XIII. kerületi társasházi lakás tulajdonosa, autója nincsen. Megtakarítása 5 973 000 forint szerződéses követelés. Tartozása 5 433 000 forint pénzintézeti tartozás. Képviselői tiszteletdíja bruttó 718 890 forint, választókerületi pótléka 278 280 forint. Ügyvédi irodája tulajdonosaként tavaly 4,15 millió osztalékhoz jutott.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!