Nyomozás indult a ketrecharcra kényszerített gyerekek ügyében

Minél hamarabb és a lehető legszigorúbb büntetést kell kiszabni azokra, akik ketrecharcra kényszerítettek gyerekeket Csepelen, mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorban. Az ügyben a KDNP tett feljelentést a legfőbb ügyésznél, a nyomozást elrendelték.

Rétvári Bence a Kossuth Rádióban elmondta: a Csepelen ketrecharcra kényszerített gyerekek ügyében a KDNP tett feljelentést a legfőbb ügyésznél. Ezt megelőzően az államtitkár szóban is egyeztetett a legfőbb ügyésszel, aki azt mondta, nem csak a büntetőjogi, hanem az igazgatási oldalát is megvizsgálják a kérdésnek, azaz, hogy hogyan rendezhettek ilyen kegyetlen küzdelmet. Az ügy a legfőbb ügyésztől a Fővárosi Főügyészséghez, majd a Csepelen illetékes Kerületi Ügyészséghez került, akik a rendőrséggel közösen nyomoznak, s feljelentés-kiegészítést is rendeltek el. Rétvári Bence hangsúlyozta: fontos, hogy ebben a büntetőügyben minél hamarabb döntés szülessen, mert ha az elég szigorú, akkor mindenkit elrettenthet attól, hogy kiszolgáltatott gyerekeket ilyen helyzetbe hozzon.

Rétvári Bence elmondta: egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a szervezők mennyire tartották be a sportküzdelmekhez előírt kritériumokat, amelyek a gyermekek egészségét védik. Mivel az egész terület új és szabályozatlan, ezért viszonylag kevés garanciát tartalmaz a gyermekek egészségének megőrzése érdekében.

Arra a kérdésre, hogy az ilyenfajta küzdősportot teljesen be kellene-e tiltani, vagy pontosan szabályozni kellene-e, az államtitkár úgy válaszolt: felkérték az Olimpiai Bizottságot, hogy mint a sportért leginkább felelős szakmai szervezet vizsgálja meg az erre a tevékenységre vonatkozó szabályokat, hogy mit kell tiltani, és mit lehet megengedni. A küzdelemből a brutalitást, ami jogosan váltotta ki sokak felháborodását, ki kell iktatni, a felnőtt küzdelmet pedig biztonságosan és szabályok között lehet csak engedélyezni, magyarázta az államtitkár. Rétvári Bence hozzátette: azt várják az Olimpiai Bizottságtól, hogy nyár végére egy törvényjavaslattal álljanak elő.

A combinós gyilkossággal kapcsolatban Rétvári Bence elmondta: súlyos hiba volt, hogy 2007-ben a Gyurcsány-Bajnai-kormány bezárta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), hiszen egy több mint száz éves tapasztalattal rendelkező intézetről volt szó, amelyben az orvosok összeszokottan működtek, sok beteg volt ott, akik megismerték az intézményt, s az volt az egyetlen kapaszkodó pontjuk, ellátási helyük. Egy ilyen tudományos-szakmai stáb szélnek eresztése és a betegek magukra hagyása embertelenség, azokkal szemben pedig felelőtlenség, akikre a betegek veszélyt jelenthetnek, fogalmazott Rétvári Bence. Hozzátette: a Fidesz-KDNP kormány létrehozta az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet (OPAI), amely közép-, hosszú távon az OPNI helyére léphet. Rövidtávon azért nem, mert az a szakmai tudás, orvosi team, az a betegkör, amely már megszokta, megismerte és elfogadta az OPNI kezelését, az ottani orvosi munkát, nem hozható létre egyik pillanatról a másikra, magyarázta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.
Rétvári Bence hozzátette: az országos központon keresztül igyekeznek a különböző kórházak pszichiátriai részlegeit is megerősíteni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!