Összeomolhat az egészségügyi ellátórendszer

Az Észak-magyarországi Régió, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye szakellátásának helyzetéről, az ellátó intézmények finanszírozásáról tájékozódott kihelyezett ülésén az Országgyűlés egészségügyi bizottsága Miskolcon. Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt szakpolitikusa, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekonkológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, az egészségügyben szinte minden területen nagy baj van. Hozzáfűzte az ágazat alulfinanszírozása „tragédiát sejtet” előidézheti az ellátás teljes összeomlását.

Az ülésen az ÁNTSZ és az Észak-magyarországi Egészségbiztosítási Pénztár vezetői beszámoltak a térség, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén egészségügyi helyzetéről, intézményeinek állapotáról.
        
A vitákkal tarkított bizottsági ülésen több kérdés és vélemény is megfogalmazódott. Mikola István (Fidesz), a bizottság alelnöke úgy fogalmazott: szembesültek egy olyan térség egészségügyi munkájával, ahol magas a munkanélküliség, sok a foglalkoztatási probléma, ráadásul mindez súlyosbodott az elmúlt időszakban. A válság hatására nőtt a kórházak, a háziorvosok terhelése, a betegforgalom - mutatott rá a szakember.
        
Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt szakpolitikusa azon véleményé hangsúlyozta, hogy az egészségügyben sok a megoldatlan probléma, szinte minden területen nagy baj van. A finanszírozási gondokról szólva kijelentette: a források kivonása az ágazatból „tragédiát sejtet” az állandósult pénzhiány előidézheti az ellátás összeomlását.
        
Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgató-főorvosa az MTI-nek azt mondta: a megyének és a régiónak is nagy lehetőség a Csillagpont kórház megvalósítása. Kiemelte: a sikerek mellett azonban meg kell említeni a gondokat is. Példaként említette, hogy a forráselvonások tovább nehezítik az intézmények gazdálkodását. A Borsod megyei kórház történetében először fordulhat elő, hogy augusztusban esetleg már a közüzemi számlák kifizetése is gondot okozhat - közölte a főigazgató.
        
Vojnik Mária (MSZP) az egészségügyi tárca államtitkára úgy reagált, a menedzsment megfelelő helyzetértékelésével és jobb szervezéssel javítani lehet az anyagi helyzeten.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!