Ötpárti egyeztetés a Reformszövetség javaslatairól

Az öt parlamenti párt képviselői a Reformszövetség javaslatairól tartott csütörtöki egyeztetés utáni sajtótájékoztatón egyetértettek abban: sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a magyar gazdaság válságos helyzetét orvosolni lehessen. Nagy Andor (képünkön), a KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta: kifogásolják, hogy nem látszik a Reformszövetség javaslataiból, milyen módon lehetne pénzt pumpálni a gazdaságba, illetve, hogy nem foglalkozik azzal a kétmillió emberrel, akiket a javaslatok hátrányosan érintenek.

Országgyűlési határozati javaslatban nyújtja be a Reformszövetség programját az SZDSZ és az MDF külön-külön az Országgyűlésnek - jelentette be Kóka János és Herényi Károly, a két párt frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, a javaslatokról tartott ötpárti egyeztetés után. A határozati javaslatok törvényalkotási feladatokat szabnának a kormánynak. A Reformszövetség által bemutatott program, amelyet gazdaságkutatók, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnökei, volt pénzügyminiszterek, cégvezetők jegyeznek, alkalmas lehet arra, hogy Magyarországot kivezesse a válságból és beindítsa a gazdasági növekedést - mondta Kóka János. Kóka János ezért azt javasolja az SZDSZ-frakciónak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatai helyett a Reformszövetség elképzeléseit támogassa.

Az öt párt képviselői az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón egyetértettek abban: sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy a magyar gazdaság válságos helyzetét orvosolni lehessen. Az MSZP, a Fidesz és a KDNP képviselője is azt mondta, hogy az országgyűlési határozati javaslatokról még nem tudtak frakcióálláspontot közölni, mivel azt csak később alakítják ki.

Nagy Andor, a KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta: kifogásolják, hogy nem látszik a Reformszövetség javaslataiból, milyen módon lehetne pénzt pumpálni a gazdaságba, illetve, hogy nem foglalkozik azzal a kétmillió emberrel, akiket a javaslatok hátrányosan érintenek.
A KDNP témában kiadott közleményét lent olvashatják.

Tállai András, a Fidesz szakpolitikusa szerint komoly értékei vannak a Reformszövetség által készített dokumentumnak, például kimondja, hogy az adó- és járulékterhek, valamint a kiadások csökkentésére, illetve a kis- és középvállalkozások megerősítésére van szükség. Elmondta, hogy a Fidesz nem támogatja a szociális juttatások, a nyugdíjak megkurtítását, a családi pótlék megadóztatását és az adóemelést. Szavai szerint az ötpárti egyeztetés azért jött létre, mert a Magyar Köztársaság kormánya, a Gyurcsány-kormány döntésképtelen és tehetetlen.

A Reformszövetség 1.325 milliárd forinttal csökkentené az állami jövedelemelvonást 2013-ig és további 1.000 milliárdos egyensúlyjavulást eredményezne az államháztartási kiadások javasolt befagyasztása.

Cselekedetekre van szükség!

2009. február 26-ára a Szabad Demokraták Szövetsége ötpárti tárgyalást kezdeményezett annak érdekében, hogy a Magyar Országgyűlés tárgyalja meg és fogadja el a Reformszövetség által, a magyar gazdasági és pénzügyi válság kezelése érdekében kidolgozott javaslatokat. A megbeszélésen Nagy Andor frakcióvezető-helyettes képviselte a Kereszténydemokrata Néppártot. A KDNP álláspontja az üggyel kapcsolatban a következő:

Az országban nagy a baj! A válság elhatalmasodik rajtunk. Ennek következtében már több mint 50 ezer  ember vesztette el a munkáját. Mindannyiunknak vannak gyermekei. Mára már nem magunkért, hanem értük, az ő jövőjükért is aggódunk.

A Reformszövetség javaslataiban megfogalmazott irányok jók, hasznosak, azok többségével egyet lehet érteni. Ki ne akarna 2012-ben eurót, ki ne akarna adó- és járulékcsökkentést, ki ne akarná az állami kiadások radikális csökkentését? A Reformszövetség javaslataiból álláspontunk szerint azonban két alapvető dolog hiányzik. Egyrészről nem látszik, hogyan lehet pénzt pumpálni a gazdaságba, hogyan lehet a belföldi keresletet növelni. Mitől vagy kitől várják a munkahelyek teremtését? Másrészről, nem adnak választ arra, hogy mi lesz azzal a mintegy 2 millió, szociálisan és gazdaságilag amúgy is leszakadófélben lévő honfitársunkkal, akiknek a mindennapjait, megélhetését a Reformszövetség javaslatai hátrányosan érintenék?

Nem kívánunk asszisztálni ahhoz, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti gyámság alá helyezze a kormányt. Nem határozati javaslatokra van szükség, hanem cselekedetekre! Ma a Magyar Köztársaságban, a parlamentáris demokráciában a kormány joga, sőt kötelessége is cselekedni. Amennyiben pedig erre képtelen, akkor adja át a stafétabotot és mondjon le!

Nagy Andor
országgyűlési képviselő
Kereszténydemokrata Néppárt
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!