Orbán ezreket küld a gátakra

Hétezer embert rendelt Orbán Viktor a Hernád mentére az árvíz elleni védekezésre részben a büntetés-végrehajtástól, részben a rendőrségtől, részben pedig a katonaságtól. Hozzátette, további 2500 embert fog az érintett területre vezényelni a hátralévő 24 órában. A kormányfő ezt a péntek esti rendkívüli kormányülés után jelentette be. A kormányfő még pénteken este aláírta a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendeletet.

A víz tetőzése közlése szerint az elkövetkező 16-24 óra között várható. Tizenegy település van közvetlen veszélyben, ez a becslések szerint mintegy négyezer lakóépületet fenyeget, és mintegy tízezer embert érint.

Néhány gyengesége az országnak nyilvánvalóan megmutatkozott ez alatt a néhány óra alatt is: nincs tartalékos állománya a magyar haderőnek, sőt semmilyen nyilvántartás nincs arról, hogy a háború esetén hadköteles korba eső férfiak hol vannak, hogy érhetők el, hogyan lehet őket vészhelyzet esetén mozgósítani – mutatott rá a miniszterelnök. Ezeket a gondokat majd meg fogjuk oldani a következő két-három hónapban, mert egy állam így nem szolgáltathatja ki magát, mint ahogy most például a természeti katasztrófának mi kiszolgáltattuk magunkat. Most az a legfontosabb, hogy emberélet elvesztése nélkül legyünk túl ezen a katasztrófán, erre jó esélyeink vannak – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplénen túl  Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, valamint Nógrád megyére. A munkálatok koordinálását Pintér Sándor belügyminiszter végzi.

+

 

Sem pénzben, sem a védekezéshez szükséges eszközökben, sem az emberi erőforrásban nincs hiány, a baj az, hogy akármennyi mindennel is rendelkeznek, óriási ez a víztömeg – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben. Kiemelte: a legfontosabb, hogy nem történt még tragédia. Az emberélet fontosabb, mint az anyagi értékek, tehát túl kell élni ezt az időszakot, és utána megkezdeni az újjáépítést. A keletkezett károk helyreállítása kapcsán közölte: toldozgatásoknak, foldozgatásoknak nincs értelme, a károk elhárítására tervet dolgoznak ki.

Úgy fogalmazott: azt tapasztalja, hogy ebben a rendkívüli helyzetben mindenki a maximális teljesítményt nyújtja. Mint mondta, példás az az összefogás, amely a védekezés során megmutatkozik, és a lakosok is elég gyorsan alkalmazkodnak a kialakult helyzethez. Érthető módon ragaszkodnak otthonaikhoz, de amikor gond van, belátják, hogy vannak olyan területek, amit már el kell hagyni. Hozzátette: a kitelepítések jó ütemben haladnak és kellő időben történnek. Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormánynak van gyakorlata az árvízi helyzet kezelésében, hiszen nem ez az első árvíz amikor megpróbál bennünket a természet.

Kitartásra buzdította az embereket, utalva arra, hogy kedvezőtlen híreket kap a folyók külföldi vízgyűjtő területeinek időjárási körülményeiről, amellett a hazai területen is esik az eső.    
    
A miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter, valamint az őket kísérő szakemberek egészen az edelényi Bódva-híd előtt lévő vízátfolyásnál, a 27-es számú főúton hömpölygő árban nézték meg a városban kialakult rendkívüli helyzetet, majd az erős sodrású elöntésen áthaladva Orbán Viktor egy kis járdaszigeten nyilatkozott a sajtó munkatársainak. Orbán Viktor szót váltott a helyiekkel, megtekintette a védekezők munkáját, emellett meglátogatta az edelényi egresi iskolát, ahol a kiköltöztetett emberekkel beszélgetett.   

+  

Az Egri Főegyházmegyei Karitász Árvai Ferenc igazgató vezetésével reggel 6 órakor indult a helyszínre 3 tonna tartósélelmiszert és ivóvizet tartalmazó segélyszállítmánnyal, amelyet a budapesti országos központból szállítottak el. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász eddig 9,5 millió forinttal támogatta az észak-magyarországi árvíz sújtotta településeket. Szombathely központjában folyamatosan várják a lakosság adományait, amelyeket a hétvégén szállítanak el a térségbe.

A Karitász továbbra is kéri a magyar lakosságot, hogy nagylelkű adományokkal támogassa az árvíz sújtotta családokat.

Számlaszám: 12011148-00124534-00800007

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!