Orbán Viktor bízik az együttműködésben a szerbiai elnökválasztás győztesével

Mivel a szerb és a magyar érdekek sok ponton egybeesnek, Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy Magyarország a vasárnapi szerbiai államfőválasztáson győztes Tomislav Nikoliccsal is megtalálja majd „az együttműködés sikeres hangját és témáit". Magyarország egy olyan ország, amely bár sok nehézséggel küszködik, „de mindenki látja, hogy tele van életerővel, mindenki látja, hogy jelentős ország maradunk: szívesen is működnek velünk együtt".

Tomislav Nikolic a hétfő délutánig közzétett eredmények – azaz a 8400 választóhelyiség 99,34 százalékában leadott szavazatok összesítése – szerint a voksok 49,55 százalékát szerezte meg, így a populista nacionalista jelölt legyőzte ellenfelét, Boris Tadic leköszönt államfőt, aki 47,3 százalékot kapott.

„A szerb nép így döntött. A szerb népnek ezt a döntését nemcsak hogy tiszteletben tartjuk, hanem nagyra is értékeljük" – nyilatkozta Orbán Viktor magyar újságíróknak hétfőn Chicagóban, a NATO-csúcstalálkozó helyszínén.

Hangsúlyozta, Magyarországnak az előző elnökkel is kiváló kapcsolata volt, és úgy érzi, hogy mivel a szerb és a magyar nép érdekei sok helyen egybeesnek, a vasárnapi elnökválasztás győztesével is „megtaláljuk majd az együttműködés sikeres hangját és témáit". Tomislav Nikoliccsal egyébként – mint megjegyezte – személyes viszonya van, ismeri őt, találkozott már vele.

Magyarország egy olyan ország, amely bár sok nehézséggel küszködik, „de mindenki látja, hogy tele van életerővel, mindenki látja, hogy jelentős ország maradunk: Közép-Európában eddig is azok voltunk, azok is maradunk" – mondta a kormányfő, kiemelve, hogy Magyarország kiszámítható partner a térségben, „szívesen is működnek velünk együtt".

„Az nem véletlen, hogy a szlovákokkal és a románokkal is az elmúlt két évben kiszámítható, tartós és bizalmon alapuló együttműködést tudtunk kialakítani, az egyébként időnként felmerülő viták ellenére is. Tehát Magyarországgal jó és hasznos dolog együttműködni. Szerintem a szerbek is így gondolták az elmúlt évek során, és semmi okuk, hogy mást gondoljanak a jövőről" – mutatott rá Orbán Viktor.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!