Orbán Viktor: a munka és az innováció lendítheti fel gazdaságunkat + Képek

A munka és az innováció segíti leginkább a magyar gazdaság „meggyógyulását" – mondta Orbán Viktor kedden Budapesten, az Egis üzemavatóján. Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. budapesti gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzemét, valamint analitikai fejlesztési laborépületét avatta, amelyek összesen 7 milliárd forintból épültek fel, a kormány 226 millió forintos támogatásával. „Minden olyan kezdeményezés mellé odaállunk, ami értéket és új munkahelyet teremt".

A miniszterelnök az átadás előtt tartott beszédében hangsúlyozta: a kormány munka alapú társadalmat szeretne létrehozni a jelenlegi munkahelyek megvédésével és olyan fejlesztési beruházások elősegítésével, amelyek aztán új munka- és kutatási lehetőségeket biztosítanak a magyarok számára. A kabinet ennek szellemében indította Európában elsőként munkahelyvédelmi akcióját, és ez az elv vezérelte akkor is, amikor az Egis beruházásához 226 millió forintos támogatást adott.

D__YT20120925010

„Mi minden olyan kezdeményezés mellé örömmel állunk oda, ami értéket és új munkahelyet teremt Magyarország számára" – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: az Egis meghívását azért tartja örömtelinek és megtisztelőnek, mert a gyógyszeriparnak jelentős a súlya a magyar nemzetgazdaságon belül, és a magyar kutatás-fejlesztési költések közel felét adja az ágazat, amely 40 ezer család megélhetését biztosítja.

A francia tulajdonos személye miatt is örömmel vette a meghívást – mondta a miniszterelnök, aki kifejtette: Franciaország általában a monopol helyzetű iparágakban van jelen Magyarországon, az Egis fontos és érdekes kivétel, mert itt a versenygazdaságban vesz részt a francia tőke. Hangsúlyozta azt is, hogy kiváló az együttműködés a gyár francia többségi tulajdonosa és a kormány között, valamint korrekt partnerség alakult ki az Egis gyár, annak vezetői és a magyar egészségügyi kormányzat között is.

D__YT20120925002

A miniszterelnök beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Európában ma a hírek leginkább gyárak bezárásáról, munkahelyek megszűnéséről és válságról szólnak, míg Magyarországon most két új üzemet is átadnak. Elmondta: a mintegy 7 milliárd forintos beruházás körülbelül 50 munkahelyet biztosít magasan képzett szakemberek számára. Orbán Viktor utóbbi kapcsán kiemelte: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél képzettebb egy Magyarországon létrehozott gyártó- vagy kutatókapacitás alkalmazotti köre, annál valószínűbb hogy Magyarországon marad a beruházás és csatlakozó beruházások jönnek létre.

D__YT20120925001

Az Egis jogelődje, a Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár Rt. 1932-ben hozta létre Magyarországon az első saját kutatás-fejlesztési laboratóriumát, ami jól példázza, hogy a gazdasági világválságra a cég nem emberek elbocsátásával, hanem munkahelyteremtő beruházással felel most is, éppen úgy, mint 80 évvel ezelőtt – hangsúlyozta a miniszterelnök. Mint mondta, figyelemreméltó az is, hogy az Egis Közép-Kelet-Európa összes iparvállalata közül a negyedik legnagyobb összeget, 11,6 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztésre, amely a cég árbevételének 9 százaléka.

Az Egis egy magyar vállalat, ezen nem módosít az a tény, hogy 51 százalékban francia tulajdonban vannak a részvényei – vélekedett Orbán Viktor, majd hozzátette: Magyarország örül a Franciaországból érkező beruházásnak és reméli, hogy még hosszú távú lesz ez az együttműködés. A gyár jövőre ünnepli alapításának 100. évfordulóját, működése olyan sikertörténet, amely magyarországi tudásra, munkaerőre és kapacitásra alapoz. Az Egis ma már egy világszerte ismert és meghatározó magyar cég – hangsúlyozta a miniszterelnök. Elmondta: a most átadott két új beruházás eredményeként létrejött kutatás-fejlesztési kapacitások növekvő számú, új, magas hozzáadott értéket képviselő termékek fejlesztését teszik majd lehetővé. A magyar innovációnak ez egy újabb központja, és hozzásegít ahhoz, hogy a magyar gyógyszeripar továbbra is a világ élvonalában maradhasson.

D__YT20120925003

Orbán Viktor kifejtette: a vállalat arra törekszik, hogy a budapesti bázisról kiindulva minél messzebbre terjeszkedjen a világban. Miközben azonban a világ több mint 60 országába exportál, addig a gyógyszerkutatás és -gyártás minden fázisát Magyarországon végzi. Az Egis azzal segíti Magyarországot, hogy nyereségének mintegy 90 százalékát visszaforgatja a magyarországi kutatás-fejlesztésbe, termelési és egyéb beruházásokba. „Egy újabb ok, hogy megemeljük a kalapunkat a gyár francia többségi tulajdonosa előtt" – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint az Egisre.

A miniszterelnök kifejtette: meggyőződése, hogy ilyen és ehhez hasonló történetekben rejlik Magyarország megújulásának és eljövendő gazdasági sikerének a titka. Ilyen beruházások és fejlesztések közelebb vihetik az országot ahhoz, hogy megerősödve, a közép-európai térség meghatározó országaként hagyja maga mögött a válságot, és Magyarország egy olyan ország legyen, amelyet 5-5,5 millió ember értékteremtő munkája visz előre. „Ha ezt a receptet követjük, Magyarország újra vissza fog kerülni a sikeres nemzetek sorába" – mondta a miniszterelnök.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!