Óriási a Fidesz-KDNP szövetség előnye

A magyarok 37 százaléka szerint Magyarország a világgazdasági válság ellenére is sikeres lehet. Az összes megkérdezett 43 százaléka az államadósság csökkentését az adócsökkentésnél is fontosabbnak tartja – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatásából. A Fidesz–KDNP a leadott szavazatok 59 százalékával továbbra is őrzi több mint háromszoros előnyét az ellenzéki pártokkal szemben. Az intézet szerint az MSZP legsúlyosabb problémája, hogy ismét belső konfliktusaival szerepel majd a politikai napirenden.

A 2011. szeptember 5–8. között, a Heti Válasz számára készült kutatás összefoglalójában kiemelik: a hazai demokrácia elmúlt húsz évéből aligha emlékezhetünk olyan parlamenti ciklusra, amikor a kormánytöbbség a negyedik országgyűlési ülésszakig meg tudta tartani előnyét politikai ellenfeleivel szemben.

Most vasárnap a Fidesz–KDNP a leadott szavazatok 59 százalékát szerezné meg, ezzel továbbra is őrzi több mint háromszoros előnyét az ellenzéki pártokkal szemben. A szocialisták elvesztették biztos második helyüket, hiszen az aktív szavazók potenciális pártpreferenciájában 15 százalékon állnak, szemben a Jobbik 18 százalékával. A Nézőpont Intézet szerint az MSZP legsúlyosabb problémája, hogy ismét belső konfliktusaival szerepel majd a politikai napirenden, hiszen Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyével kapcsolatban a volt miniszterelnök személyével kell foglalkozniuk.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy az LMP támogatottsága messze elmarad lehetőségeitől, továbbra is a bejutási küszöb szélén táncol. Ennek hátterében a szövetségesi stratégia bizonytalansága, a szervezet gyengesége és a parlament nyári szünetében a „frakciópárt” korlátozott megjelenési lehetőségei állnak. Ez szolgálhat magyarázatként arra, hogy a Lehet Más a Politika most vasárnap az aktív szavazók 5 százalékának támogatását élvezhetné. Miközben a kormánypártokat az összes megkérdezett 41 százaléka támogatja, az ellenzéki pártok a kormányzati kompetenciába vetett magas bizalom miatt nem tudták növelni társadalmi beágyazottságukat. A Jobbikot a magyarok 10, a Magyar Szocialista Pártot 9, az LMP-t pedig 3 százaléka támogatja.

A Fidesz-KDNP magas támogatottságát magyarázhatja az is, hogy táborában nem csupán az ideológiai kötődés erős, de nincs a kormánypártokén kívüli alternatív gazdaságpolitika, amiben az emberek többsége bízhatna. A kormány is igyekszik kommunikációjában tudatosítani a válság létét, aminek hatásait az emberek saját bőrükön is érezhetik mindennapjaikban. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy továbbra is elsősorban a kormánytól várják a megoldást a gazdasági problémákra – emeli ki az intézet.

A magyarok 37 százaléka szerint Magyarország a világgazdasági válság ellenére is sikeres lehet. A gazdasági várakozások kérdésével kapcsolatban leginkább a szocialista szimpatizánsok nevezhetők pesszimistának (71 százalék), ezzel szemben a Lehet Más a Politika és a Jobbik táborának 35-35 százaléka a gazdasági világválság ellenére is sikerre esélyesnek tartja az országot. A Nézőpont Intézet megállapítása szerint az államadósság-csökkentéssel párhuzamos növekedésorientált gazdaságpolitika meglepően magas támogatást élvezhet. Abban a kérdésben, hogy az adók vagy az államadósság csökkentése a fontosabb, a magyarok 43 százaléka az utóbbira szavaz.

Az MSZP szimpatizánsainak fele a korábbi baloldali kormányok megszorító politikájával szemben ma inkább az adócsökkentést tartja fontosabbnak. A Jobbik-szimpatizánsok 54 százaléka áll szemben az ország gazdasági kitettségének csökkentésével, miközben az LMP-szimpatizánsok 45 százaléka és a Fidesz-szimpatizánsok 52 százaléka hosszabb távon nem az adóterhek, hanem az államadósság csökkentését helyezik előtérbe.

A kormányzati prioritások jórészt megegyeznek a lakosság igényeivel. Kiemelt figyelmet élvez a közmunkaprogramok beindítása, amit visszaigazol, hogy a munkahelyteremtés továbbra is a legfontosabb terület (66 százalék említette a két legfontosabb kormányzati terület között). A széles rétegeket érintő egészségügy megújítására tett kísérletek szintén élvezhetik a társadalom támogatását (63 százalék). A gazdasági kérdések előtérbe kerülése miatt a rendvédelem csupán a negyedik legfontosabb kormányzati terület a sorban (21 százalék). Bár a kormány belefogott a kormányzati kommunikáció átalakításába, az emberek szerint ez csak a hetedik legfontosabb terület.

A magyarok 76 százaléka szerint a 2002-2010 között hivatalban lévő szocialista-liberális kormányokhoz korrupciós ügyek kapcsolódnak. Az MSZP-szimpatizánsok 74 százaléka, a Fidesz-szimpatizánsok 75 százaléka vélekedik úgy, hogy a megelőző nyolc év kormányzatát terhelik korrupciós ügyek. A Jobbik táborában 89 százalékban, az LMP táborában pedig 90 százalékban identitásképző konszenzus a szocialista-liberális kormányokhoz kapcsolódó korrupció.

Akik szerint voltak vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel kapcsolatos esetek, azok 60 százaléka elégedetlen az ügyek kivizsgálásával. Pártszimpátia szerint a szocialista szimpatizánsok negyede elégedett a tényfeltárással, amiben a Fidesz-tábor 37 százaléka, a Jobbik-tábor 15 százaléka ért egyet.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után tíz évvel sem félnek kevésbé hasonló eseménytől a magyarok. Az összes megkérdezett 74 százaléka szerint újra megismétlődhetnének az évekkel ezelőtti terrorcselekmények a világban. Magyarországon azonban viszonylag biztonságban érzik magukat az emberek, hiszen a többség szerint nem fordulhat elő hasonló katasztrófa.

A teljes kutatást a Nézőpont Intézet honlapján olvashatja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!