Országszerte megemlékeznek a kuláküldözés áldozatairól

A szocializmus idején kisemmizett, kitelepített vagy más módon üldözött középparasztokra, kulákokra emlékeznek országszerte a hétvégén. Szentendrén szombaton szakmai konferenciát tartanak a város önkormányzata és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szervezésében. Előadást tart több KDNP-s országgyűlési képviselő, Horváth Attila, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense és Eötvös Péter, a KDNP kommunizmus bűnei munkacsoportjának vezetője.

A megemlékezések már ma elkezdődnek: délután a Pest megyei Nagykőrösön felavatják az 50-es évek áldozatai és üldözöttei előtt tisztelgő emlékművet. Az ünnepség három órakor az áldozatok és üldözöttek nevének felolvasásával kezdődik. Az avatáson Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Czira Szabolcs, a település fideszes polgármestere mond ünnepi beszédet. A Szabó György Munkácsy-díjas szobrász alkotta emlékművet megáldja és megszenteli Szabó Gábor lelkészelnök, valamint Hernádi László esperes-plébános.

Szombaton, a kuláküldözés áldozatainak emléknapján este hat órakor a Pest megyei Bugyi településen istentiszteletet tartanak a református templomban a Bugyi és Térsége Gazdakör szervezésében. Az igehirdetés után Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Péter Mihály, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke mond ünnepi beszédet, majd koszorúzást tartanak a Beleznay téren.

Vasárnap a Békés megyei Gyomaendrődön reggel 9 órakor szentmisét tartanak az áldozatokért a Szent Imre-templomban, majd a Hősök terén felavatják az Üldözött gazdák emlékművét. Az avatáson részt vesz Erdős Norbert fideszes országgyűlési képviselő, a megyei kormányhivatalt vezetője, beszédet mond Turi-Kovács Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő és Várfi András (Fidesz-KDNP) polgármester. Az emlékművet Iványi László tiszteletbeli kanonok, hunyai plébános szenteli fel.

Az emléknap alkalmából megemlékezést rendez a kecskeméti önkormányzat, a Lestár téri emlékműnél tartandó ünnepségen beszédet mond Varga László KDNP-s országgyűlési képviselő és Zombor Gábor (Fidesz) polgármester.

Az Országgyűlés tavaly márciusban nyilvánította június 29-ét a kuláküldözés áldozatainak emléknapjává a KDNP indítványára. A határozatban az Országgyűlés elítélte a kommunista diktatúra idején a magyar középparasztság kegyetlen üldözését és megkülönböztetését.
Emellett javasolja, hogy a kuláküldözés történetéről és körülményeiről rendszeresen, méltó módon emlékezzenek meg, hogy a fiatal nemzedékek megismerhessék a középparaszti réteg szenvedését.
Június 29-e, Péter-Pál napja a hagyomány szerint a betakarítás kezdetének napja, „a parasztság ünnepe” volt.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!