Összefogás nélkül ma sem boldogulhatunk

A mohácsi csata nem egyenlő a gyásszal, sokkal inkább arra érdemes, hogy erőt merítsünk a harcok emlékezetéből – mondta Surján László, az Európai Parlament néppárti alelnöke az 1526-os csata évfordulóján a Mohács melletti történelmi emlékhelyen.  „Mohácsnak, az elvesztett csatának élnie kell gondolatainkban, tanulnunk kell, erőt kell merítenünk belőle. De nem akárhogy” – jelentette ki a kereszténydemokrata a politikus a 486. évfordulón rendezett megemlékezésen.

Surján László szavai szerint a gyász vagy tespedésbe taszít, vagy bosszút generál. „Egyikre sincs szükségünk. Úgy érzem, azért jöttem, hogy mohácstalanítsak” – tette hozzá.

Ady Endre szavait idézve azt mondta: „nekünk Mohács kelljen a múltból, de ne kelljen a jelenből és a jövőből abban az értelemben, hogy Isten verése nélkül ne boldoguljunk”. Hozzátette: a csata megannyi példát mutatott, olyan hősi tetteket, amelyekre „büszkének kell lennünk”.

Az Európai Parlament alelnöke kiemelte: a mohácsi csatatéren nemcsak magyarok adták vérüket, hanem csehek, lengyelek, horvátok is. „Nem lehet nem látni ebben a közép-európai összefogást. E nélkül az összefogás nélkül ma sem fogunk boldogulni a közös európai térben” – mondta.

Az ország NATO-tagságával kapcsolatban utalt rá: mára az idő elmosta a törökök és a magyarok közötti feszültséget, „szomszédainkkal szemben azonban még ma is van panaszunk, fájdalmunk, sérelmünk”. „Nem maradhatunk meg a sérelmi politikánál” – folytatta. „A mohácsi összefogás is arra késztet, hogy viszonyunk a szomszéd népekkel az összetartozás legyen, mert akkor eredményes és mohácstalan jövőt tudunk építeni egész Európa számára” – zárta beszédét.

A megemlékezésen Szekó József mohácsi polgármester (Fidesz–KDNP) meghívására részt vett az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is. Beszédében Eleni Tsakopoulos Kounalakis arra helyezte a hangsúlyt, hogy Magyarország ma a XVI. századi önmagával ellentétben erős katonai szövetség, a NATO támogatását tudhatja magáénak, s ha egy tagországot megtámadnak, azt a többiek is támadásként értékelik.

„Ez a szövetség közös értékekre és a meggyőződésekre alapult, arra, hogy az embereknek alapvető és elidegeníthetetlen jogaik vannak, hitük van a jogállamiságban, a vallási csoportok védelmében, a felelős és átlátható kormányzásban. Hiszünk ebben, s tudom, hogy önök is hisznek mindebben, hiszen amerikaiak, törökök és magyarok ma is vállvetve harcolnak ezekért a jogokért Afganisztánban” – mondta.

A beszédek után Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek mondott imát az áldozatok emlékére, majd koszorúkat helyeztek el a történelmi emlékhelyen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!