Ősszel kerül az Országgyűlés elé a hulladékgazdálkodási törvény

Átalakítanák a hulladékgazdálkodás rendszerét a kormánypártok, ezért a hétfőn elfogadott termékdíjtörvény csak az első lépés, ősszel benyújtják a Országgyűlésnek a hulladékgazdálkodási törvényt is – közölte Nagy Andor, a Fidesz-KDNP környezetvédelmi kabinetjének vezetője, aki sajtótájékotatón elmondta, a terveik között szerepel a régi betétdíjas rendszer visszaállítása ott, ahol az lehetséges.

„A korábbi rendszerben a termékdíjfizetésre kötelezett gyártók, kereskedők nem voltak érdekeltek abban, hogy eljussanak az újrahasznosítás maximumáig.”

Az Országgyűlésben hétfőn elfogadott, a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabállyal kapcsolatban a kereszténydemokrata képviselő azt mondta: a korábbi rendszerben a termékdíjfizetésre kötelezett gyártók, kereskedők nem voltak érdekeltek abban, hogy eljussanak az újrahasznosítás maximumáig, és csak a minimum szint teljesítésére törekedtek, kipipálva ezzel az előírt kötelezettséget. Véleménye szerint azzal, hogy egy állami szervezet veszi át a termékdíjköteles anyagok begyűjtését, ez megváltozik. Nem államosításról van szó, hanem egy új koordináló rendszer kialakításáról, amely egyszerűsítést, átláthatóságot hoz magával – fűzte hozzá, példaként említve, hogy a kis- és mikrovállalkozásoknak átalánydíj-befizetésre lesz lehetőségük.   

Nagy Andor arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte valamennyi parlamenti párt és a szakértők is egyetértettek abban, hogy meg kell változtatni a 15 éve működő termékdíjrendszert. A hétfőn elfogadott jogszabály célja, hogy megújuljon a magyarországi hulladékhasznosító ipar, továbbá az, hogy ne keletkezzen annyi hulladék, mint most, a keletkezőt pedig minél arányban tudják újrahasznosítani. Megjegyezte, hogy az elmúlt ötven évben Magyarországon meghússzorozódott a hulladék mennyisége.
Arra a kérdésre, miszerint nem tartanak-e attól, hogy a gyártók, kereskedők a fogyasztókra terhelik majd át a díjat, Nagy Andor azt válaszolta: ez benne van a pakliban, de piaci verseny van. Hozzátette, a szemétdíj összegének alakulása nincs közvetlen összefüggésben a termékdíjtörvénnyel.

Az Országgyűlésben hétfőn 283 igen szavazattal, 60 nem ellenében elfogadott - a fideszes Sebestyén László jegyezte - jogszabály szerint termékdíjköteles terméknek minősül az akkumulátor, a csomagolás, az egyéb kőolajtermék, az elektromos és elektronikai berendezés, a gumiabroncs és a reklámhordozó papír. Az ilyen termékek hulladékgazdálkodási stratégiáját a kilenctagú termékdíjbizottság határozza majd meg, a hasznosítást pedig az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. szervezi.

Az előterjesztő Sebestyén László a keddi tájékoztatón azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy sokaknak kedvezőtlen az egyik legtöbb pénzt hozó rendszer, a hulladékhasznosítás átalakítása, ugyanis az új jogszabállyal rontanak bizonyos üzleteket. Álláspontja szerint ugyanakkor a törvény nyomán 2-3 ezer új munkahely jöhet létre a hulladékhasznosító iparban - elsősorban az alacsonyan képzett, hátrányos helyzetű lakosság számára -, továbbá növekedhet az újrahasznosítással kapcsolatos lakossági tudatformálásra szánt forrás.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!