Őszinte beszédet az ifjúságpolitikában!

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség maga is egyeztetést kezdeményez a politikai pártok ifjúsági szervezeteivel a politika felsőoktatási megjelenésével kapcsolatban a Rektori Konferencia elutasító állásfoglalása miatt. Az ifjúsági törvényről való egyeztetést azonban előzetes feltételhez kötjük: számoljanak el a hét éve kész törvényjavaslat elkészítésére az MSZP-SZDSZ kormányzás idején külsősöknek kifizetett százmilliókkal.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség 2009 nyarán jelentette be, hogy egyeztetési folyamatot indít annak érdekében, hogy a politika szabályozott keretek között ismét megjelenhessen a felsőoktatási intézményekben. Először a négy parlamenti párt ifjúsági szervezete ült asztalhoz, és közös javaslatot terjesztettek a Rektori Konferencia elé. A levélben többféle lehetőséget vázoltunk fel, és kértük, hogy egy vegyes testület vitassa meg a megvalósítás módozatait. Egyelőre csak a sajtóból értesültünk a Rektori Konferencia elutasító válaszáról. A felhozott indokok alapján azonban könnyen el tudjuk oszlatni a rektorok aggodalmait. A korábbi egyeztetések alapján biztosak vagyunk benne, hogy a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei a Rektori Konferencia hivatalos válaszlevelének megérkezése után mindenki számára elfogadható ajánlást tudnak megfogalmazni – olvasható Stágel Bence, a szervezet alelnöke által kiadott közleményben.

A Societas meghívását a fiatalok jövőjét 20-30 évre befolyásoló ifjúsági törvényről való egyeztetésre elfogadjuk, ha a fiatal szocialisták elszámolnak az ifjúsági törvény előkészítésére elköltött kormányzati százmilliókkal. Hozzák nyilvánosságra, hogy mi szerepelt a tanácsadói és egyéb szerződésekben, miért kellett külsősöket megkérni a minisztérium szakapparátusa helyett, illetve mit teljesítettek a külsős megbízottak. Azért tartjuk különösen is indokolatlannak az ifjúsági törvény elkészítésére külső tanácsadóknak kifizetett százmilliókat, mert már 2002-ben készen volt az ifjúsági törvény civilekkel is egyeztetett teljes normaszövege – írja Stágel Bence.

Sajnálatos, hogy az elmúlt időszakban az ifjúságpolitika a Gyurcsány és a Bajnai-kormány szűklátókörű gondolkodásmódjának áldozatául esett. Lózungok és jelszavak szintjén rekedt meg a kormányzati ifjúságpolitika. Határozottan kimondhatjuk, hogy az elmúlt hét év egyik fő vesztese éppen a fiatal nemzedék volt. A fiatalok kilátástalan helyzetét tükrözik vissza a különböző közvéleménykutatások eredményei is. Bizonytalan jövő, egzisztenciális ellehetetlenülés, a családalapítás nehézségei, a gyermekvállalás elmaradása, a lakástámogatási rendszer megnyírbálása, az utazási kedvezmények megszüntetése, mind-mind a fiatalok érdekei iránt érzéketlen kormányzati időszak szomorú eredményei. A jövő sem kecsegtet túl sok jóval, példaként említhető a Bajnai-csomagban, azaz 2010. évi költségvetési tervezetben a szakkollégiumok állami támogatásának, vagy épp a művészeti oktatási állami normatívájának drasztikus csökkentése – zárul a kommüniké.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!