Pecséttel érvényes a szavazólap

Érvénytelen az a szavazat, amelyet nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében a szavazatszámláló bizottság a mai európai parlamenti választáson. A szavazólapokat tilos előre lebélyegezni.

A szavazatszámláló bizottság először ellenőrzi a választópolgár személyazonosságát és lakcímét, és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Ha a választói névjegyzékben megtalálja a polgár nevét, a szavazólapokat a hivatalos bélyegzővel - a választópolgár jelenlétében - lebélyegzi, és a hozzá tartozó borítékkal átnyújtja a választópolgárnak.
    
Fontos szabály, hogy ha hiányzik a bélyegző, a szavazat érvénytelen. A szavazólapokat tilos előre lebélyegezni.

A választópolgár a névjegyzéken aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot. Az írásképtelen választópolgár helyett a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket, e körülmény feltüntetésével.
    
A szavazólapok és a boríték átnyújtása után a szavazatszámláló bizottság - ha ezt a választópolgár igényli - elmagyarázza a szavazás módját, de a magyarázat nem tartalmazhat olyan agitációt, amely alkalmas a választópolgár döntésének befolyásolására.
    
Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon lehet, a pártlisták felett elhelyezett körbe tollal írt, egymást metsző két vonallal, vagyis (+) vagy (x) jelekkel. Az a szavazat, amelyet ceruzával adtak le, érvénytelen.
    
Szavazni csak a szavazóhelyiségben lehet, a szavazóhelyiségben a szavazás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges számú, de legalább két szavazófülkét kell biztosítani. Fontos szabály, hogy a szavazófülke a szavazás titkosságának biztosítására szolgál, azonban senki nem kötelezhető annak használatára.
    
Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét igénybe veheti. Egyéb esetekben a szavazólapok kitöltésének ideje alatt csak a szavazó tartózkodhat a szavazófülkében.
    
Miután a választópolgár kitöltötte a szavazólapot, azt borítékba teszi és az urnába helyezi. Ha az urnába helyezés előtt jelzi, hogy a szavazólapon hibát ejtett, annak kitöltését elrontotta, kérésére a bizottság az elrontott szavazólap helyett újat ad. A cserére egy esetben, és csak az urnába helyezés előtt van mód.
    
Az elrontott szavazólap hátoldalára a szavazatszámláló bizottság felvezeti a "rontott" megjegyzést, és azt bevonja. Az elrontott szavazólapok számát a választás szavazóköri eredményéről készült jegyzőkönyvben rögzítik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!