Pedagógusnapot tart pénteken a Múzeumok őszi fesztiválja

Európában egyedülálló módon a Múzeumok őszi fesztiválja keretében egy teljes napot szánnak a szervezők a pedagógusoknak – tájékoztatta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár az MTI-t. A pénteki tematikus nap célja, hogy bemutassák a pedagógusoknak azokat a programokat, amelyekre később elvihetik a gyermekeket is. Ezek zömmel látványos, interaktív, valós helyzeteket feldolgozó, sokszor a drámapedagógia eszközeit használó tevékenységek - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Hozzátette, hogy a múzeumpedagógia több mint 40 éves múltra tekint vissza, és egyre inkább interaktív cselekvéssé alakul a múzeumlátogatás.

Pénteken sok múzeum összesen több mint 90 féle programmal várja a pedagógusokat, meghosszabbított nyitva tartással. A középiskolások kötelező közösségi munkavégzésére is különböző lehetőségeket kínálnak ezek a tevékenységek – mondta az államtitkár.

Hoffmann Rózsa az eseménysorozatot koordináló Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban vett részt egy interaktív foglalkozáson. Az államtitkár a szentendrei programokon kívül ajánlotta még a berettyóújfalui Bihari Múzeum énektanároknak hirdetett programját, valamint megemlítette a budapesti Sportmúzeumot, amely nem csak a testnevelő tanárokat várja.

Hoffmann Rózsa felhívta a tanárok figyelmét arra, hogy a legtöbb programra regisztrálni kell a múzeumok korlátozott befogadóképessége miatt.

A pedagógusok számára sok múzeum szervez „fordított napot”, ezek közé tartozik az esztergomi Duna Múzeum, a Hajósi Barokk Kastély, a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum is.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum rendhagyó családlátogatásra hívja a pedagógusokat, akik az üzenő füzet útmutatásait követve járhatnak házról házra a skanzenben.

A budapesti Műcsarnokban Kívánságműsor címmel pedagógiai fórumot szerveznek, hogy a tanárok, a meghívott szakemberek és a múzeum munkatársai közösen találjanak ki olyan múzeumpedagógiai foglalkozásokat, amelyeken a kortárs képzőművészet segítségével feldolgoznak egy-egy a tanmenetben szereplő témát, tananyagot.

A Múzeumok őszi fesztiváljának programjairól a www.oszifesztival.hu weboldalon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!