Raoul Wallenbergről neveznek el termet az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament (EP) elnöksége egyhangú döntést hozott arról, hogy születésének 100. évfordulója alkalmából parlamenti üléstermet neveznek el Raoul Wallenbergről – olvasható Surján László az EP néppárti alelnökének közleményében. A kereszténydemokrata politikus felfoghatatlannak nevezte, hogy 1945-ben a szovjet erők miért hurcolták el a svéd diplomatát. „Szomorú, hogy későbbi sorsa, halálának körülményei máig tisztázatlanok”– fűzte hozzá.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozza: a javaslat különösen fontos a magyarság számára. „Raoul Wallenberg Magyarországon fejtette ki tevékenységét, amellyel magyar zsidók ezreit mentette meg az Auschwitzba való deportálástól és a biztos haláltól, ezért mi külön hálával tartozunk neki. Surján László örömének ad hangot amiatt, mert az elnökség egyhangúlag támogatta a javaslatot. Ez lehetővé teszi, hogy a budapesti közterület-elnevezés, emlékmű és szobor mellett egy európai parlamenti ülésterem is őrizni fogja emlékét – fogalmazott a döntésről a magyar kereszténydemokrata politikus.

A KDNP alelnöke felfoghatatlannak nevezte, hogy 1945-ben a szovjet erők miért hurcolták el a svéd diplomatát. „Szomorú, hogy későbbi sorsa, halálának körülményei máig tisztázatlanok”– fűzte hozzá.

Günnar Hökmark, az EP néppárti frakciójának alelnöke, a svéd néppárti EP-delegáció vezetője elmondta: örömmel tölti el, hogy Raoul Wallenbergnek az emberiség szolgálatában kifejtett tevékenysége elismerést nyert az Európai Parlamentben.

A magyar kormány a 2012-es évet az embermentő diplomata születésének 100. évfordulója alkalmából Raoul Wallenberg Emlékévnek nyilvánította, és döntött a Raoul Wallenberg Emlékbizottság felállításáról. Az emlékév során olyan eseményekre kerül sor Magyarországon és Európa több országában, amelyek célja, hogy a fiatalok számára lehetőséget biztosítson a megemlékezésen való részvételre.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!