Rendkívüli parlamenti ülés – Újra összefog a „Kis Testvér” és a „Nagy Testvér”

Az előre bejelentett nagy-ívűnek ígérkező kormányfői beszéd előtt, a két legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz és a KDNP javaslatot tesz a napirend kiegészítésére. Nem akármilyen témában: a parlament feloszlatását kezdeményezik!

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök. Jelezte volt: „a világgazdasági válság legújabb fejleményeiről és az ezekből fakadó nemzeti feladatokról kívánom az Országgyűlést tájékoztatni. A rendkívüli ülés megtartása annak érdekében szükséges, hogy az Országgyűlés és ülésének nyilvánossága folytán az ország lakossága – a folyamatosan mélyülő, elhúzódó válság miatt szükségessé vált új helyzetelemzés elkészültét követően – a lehető leghamarabb hiteles tájékoztatást kapjon a kormányzati intézkedésekről, a válság kezelését biztosító teendőkről.”   
 
A gyász pillanatával kezdődik az ülés. A képviselők egy perces néma felállással tisztelegnek a napokban 53 éves korában elhunyt Tasnádi Péter (MSZP) képviselőre.
 
A Házbizottság ajánlása szerint, napirend előtti felszólalások nem lesznek. Értesüléseink szerint Sólyom László köztársasági elnök is helyt foglal majd a díszpáholyban. 
 
Gyurcsány Ferenc szónoklatának nincs időrendi gátja. Korábbi szokásaihoz ragaszkodva, várhatóan, ötven-hatvan percet beszél. A frakciók kétszer 15 percben reagálhatnak, majd az összegzésként, az utolsó szó ismét a miniszterelnöké lesz. 
 
Az előre bejelentett nagy-ívűnek ígérkező beszéd előtt, a két legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz és a KDNP javaslatot tesz a napirend kiegészítésére. Nem akármilyen témában: a parlament feloszlatását kezdeményezik! 
 
A Fidesz elnöksége szerint krízisben él Magyarország, és eközben a kormány nem a válság kezelésével, hanem a saját, nyilvánosság előtt kialakított képének ápolásával van elfoglalva. A kormány hibás politikai lépései miatt a válság elhúzódására kell számítani. Ebben az esetben hatékony válságkezelésre van szükség, amit csak egy hiteles, a többség bizalmát bíró és cselekvőképes kormány tud megvalósítani.
 
A KDNP-nek is határozott meggyőződése, hogy a kormány rossz úton jár, félrekezeli azt, aminek következtében drámaivá vált a munkanélküliség, és soha nem látott szegénység van kibontakozóban. A párt elnöke Semjén Zsolt világosan fogalmazott: 
 
– A kormányfő 6-8 évre szóló társadalmi-gazdasági egyezségről, a politikai erők megállapodásáról, illetve a politikán belüli kompromisszumkészségről szóló szónoklata tipikus gyurcsányi PR-fogás, a „szeressük egymást, gyerekek!” tartalmilag üres gondolatának hangoztatása. A kormányfő valójában nem az ellenzékkel képtelen megállapodni, hanem a magyar társadalommal! Az a kormány, amelynek a költségvetése két hetet sem élt meg, hogyan lenne képes 6-8 éves távlatban gondolkodni? 
 
Az MDF nem zárkózik el a Fidesz-KDNP javaslatától, DE… Közleményben hangsúlyozzák: 
„Először a Fidesz részletesen fejtse ki, hogy mi az a gazdasági program, amellyel rendbe tenné a sokévnyi felelőtlenségből előállt válságot, és ha ez hiteles program és jó Magyarországnak, akkor az MDF támogatja a parlament feloszlatását. A csütörtöki parlamenti ülés kiváló alkalom arra, hogy a Fidesz megmutassa igazi arcát, azt, amelyik jót tenne Magyarországnak. Várjuk a programot, és ha az felelős, reális, akkor az MDF partnere lesz a Fidesznek.”
 
– Az SZDSZ parlamenti frakciója úgy döntött, hogy a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen nem fogja támogatni az előre hozott választásokra tett indítványt - jelentette be Fodor Gábor pártelnök. - A szabad demokraták azt szeretnék, hogy ha a magyar politika olyan irányba indulna el, ahol a pártok összefogva tennének megvalósítható javaslatokat a válság kezelésére. Jelenleg a válságkezelés a legfontosabb, nem pedig a válság elmélyítése, a Fidesz javaslata viszont az utóbbit szolgálná. 
 
A liberálisok beszélni sem hajlandók róla, még az indítvány napirendre vételét sem támogatják. Miként a szocialisták sem. Utóbbiak álláspontját Lendvai Ildikó frakcióvezető tolmácsolta: 
 
– Ha a Fidesz nem vet számot azzal, milyen katasztrófát okozna a gazdasági világválság közepette egy előrehozott felelőtlen választási kampány és a velejáró gazdasági és politikai bizonytalanság a magyar gazdaság, a magyar munkahelyek, a magyar forint számára, az nagyon nagy baj. Ha számot vet vele, és a saját hazája érdekénél fontosabbnak tartja a hatalom megszerzését, az még nagyobb baj. Ha a Fidesz komolyan gondolja, hogy a nemzeti összefogás helyett a politikai hidegháborúnak van itt az ideje, az nagyon nagy baj. Ha nem gondolja komolyan, csak egy politikai blöfföt dobott be a hírversenybe, mert a parlamenti cirkusszal meg szeretné előzni, hogy a rendkívüli ülésen végre kivitelezhető javaslatokkal kelljen előállnia, az még nagyobb baj. 
 
Könnyű kiszámolni: Újra összefog a „Kis Testvér” és a „Nagy Testvér”.  – Marad minden a régiben…   
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!