Rétvári Bence: legyen körültekintőbb a minisztérium

Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője az elektromos palackzsugorító helyett az energiatakarékosabb megoldások támogatását ajánlja a környezetvédelmi tárcának. A képviselő erről pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

A KDNP szerint elhibázott és átgondolatlan, hogy a környezetvédelmi tárca támogatja a műanyag palackokat zsugorító elektromos berendezést, mivel az úgy csökkenti a környezetszennyezést, hogy közben terheli is a környezetet – mondta a politikus.

Ismeretes, Dióssy László környezetgazdasági szakállamtitkár nemrégiben sajtótájékoztatón mutatta be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által támogatott, hazai szabadalmú háztartási elektromos PET palack zsugorító berendezést. A berendezés az eredeti méret 1/12-ed részre zsugorítja össze a palackokat. A hozzá kapcsolódó begyűjtési és újrahasznosítási rendszerrel a tárca reményei szerint csökkenthető a Magyarországon évente 1,2 milliárd darab, közel 50 ezer tonna PET palack által okozott környezetszennyezés. Az államtitkár elmondta, hogy a minisztérium célja minden olyan kezdeményezés támogatása, amely a környezetvédelem érdekét szolgálja. Az elhasznált palackok másod-nyersanyagot képeznek, újrafeldolgozás után hasznos termékek készülhetnek belőlük anélkül, hogy feleslegesen terhelnék a környezetünket. Az elektromos készülék a PET palackokat egy mozdulattal olvasztja össze, a begyűjtésről pedig a Magyar Posta járataira épülő ún. inverz begyűjtési rendszer gondoskodik. A háztartásokban alkalmazható zsugorító készülék 7-9 ezer forintba kerül.

A képviselő álláspontja szerint maga a berendezés jó és okos kezdeményezés, viszont a környezettudatos magatartás azt kívánja, hogy ez a második lépés legyen, elsőként a jobb, takarékosabb erőforrás-felhasználásra kell koncentrálni. Az említett berendezés elektromos árammal, hővel működik, tehát előállítása és üzemeltetése is terheli a környezetet.  A politikus úgy látja: ennél hasznosabb lenne a régi „tapossa laposra”-mozgalom, illetve a több iskolában megtalálható berendezés, amely környezetterhelés nélkül, egy kar lehúzásával préseli össze a palackokat.

Rétvári Bence szerint ellentmondásosak a hírek arról is, hogy pénzbeli támogatásról vagy csupán támogató levélről van-e szó. Ennek kapcsán konkrét kérdéseket fogalmazott meg a minisztériumnak:

1. Miben áll a KVVM támogatása? Biztosít-e támogatást, kedvezményt vagy ingyenes szolgáltatást?

2. A szakértői vélemények alapján mekkora környezetterhelést jelent a gép előállítása és elektromos árammal ellátása? Hogyan viszonyul ez az érték a kézi zsugorító környezetterheléséhez, illetve a zsugorítással megtakarított szállítási szennyezéshez?

3. Az elromlott zsugorítók visszagyűjtéséről ki gondoskodik?

4. Milyen módon működik közre a Magyar Posta a visszagyűjtésben? Milyen megállapodás született a Kft. és a Magyar Posta között a szállításról? Mekkora költséggel jár a Magyar Postának a közreműködés és ezért milyen ellentételezést kap?

5. A környezetvédelem egyik sarokpontja a szemléletformálás. A szakértők java része elhibázott lépésnek tartja, hogy egy elektromos energiával működő géppel ösztönözzük az embereket környezetvédő hozzáállásra. Szinte ugyanazt a hatást érik el a „Tapossa laposra!” eljárás alapján nyomják  össze a palackot. Utóbbi azonban semmivel sem terheli a környezetet.

6. A tárca által támogatott mezőfalvai székelyű cég ellen az APEH Fejér Hátralékkezelési Osztálya idén már kétszer indított végrehajtási eljárást. Ennek ellenére töretlen a KVVM támogatása a cég iránt?

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, a minisztérium  „pártfogásának” legalább annyi ellenzője van a környezetvédők körében, mint támogatója, ezért javasolta, hogy a minisztérium legyen körültekintőbb a jövőben, hogy milyen ügyek mellett áll ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!