Rigai csúcs: az ukránok vízumkérdését nem sikerült megoldani

Orbán Viktor miniszterelnök az ukránok vízum nélküli uniós beutazását nevezte rigai keleti partnerségi csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének, amelyet azonban nem sikerült megoldani – nyilatkozta a kormányfő pénteken az M1 aktuális csatornának. A miniszterelnök szerint minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy az unió leküzdje a lassú gazdasági növekedést és a romló versenyképességet, a keleti partnerség pedig jó eszköz lehet erre.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Unió keleti partnerségi csúcstalálkozóján Rigában, a Nemzeti Könyvtár épületében 2015. május 22-én.

A kormányfő ismertette: Magyarország két javaslatot tett a tanácskozáson, amelyek közül egyik az ukránok és a grúzok vízummentes beutazása volt az Európai Unióba. A magyar álláspont szerint Ukrajnának azonnal meg kellene adni a vízummentességet – szögezte le, hozzátéve: a többség azonban ezt ellenezte.


Orbán Viktor miniszterelnök és David Cameron brit miniszterelnök megbeszélése.

Azzal kapcsolatban, hogy a német kancellár szerint a kérdés akár az év végéig megoldódhat, Orbán Viktor úgy felelt: ezt most kellett volna megoldani, így mindez „a be nem látható jövőbe tolódott".

Beszámolt arról a magyar javaslatról is, amely szerint Azerbajdzsánt a többi keleti partnerségbe bekapcsolódott országtól külön kellene kezelni, hogy minél hamarabb létrejöhessen  egy stratégiai megállapodás a gyors energetikai együttműködés érdekében. Orbán Viktor kulcsországnak nevezte Azerbajdzsánt, mert, mint mondta Oroszországon kívüli területekről Európába gázt belátható időn belül csak innen lehetne szállítani.


Orbán Viktor miniszterelnök és Milos Zeman cseh államfő.

A David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról a kormányfő úgy számolt be: megvitatásra alkalmas változtatásokat javasolnak a britek az Európai Unióban. Ezek közé sorolta a jóléti rendszerrel való visszaélés, a migráció megfékezése vagy a túlszabályozottság kérdéseit. Rugalmasabb uniót szeretnének – ismertette Orbán Viktor, amelyet a magyar miniszterelnök ésszerűnek ítélt.


Orbán Viktor miniszterelnök, balról Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő.

A kormányfő a csúcstalálkozó egészét értékelve azt mondta: minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy az unió leküzdje problémáit, a lassú gazdasági növekedést és a romló versenyképességet. A keleti partnerség jó eszköz lehet erre, ugyanakkor úgy fogalmazott: „talán kicsit bátrabbak is lehettünk volna a mai napon, én fél szívvel mondom azt, hogy sikeres volt a mai megbeszélés".


Orbán Viktor miniszterelnök, középen Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő.

Az uniós tagországok a keleti partnerségi programban részt vevő országokkal – Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával és a háborús konfliktus sújtotta Ukrajnával – tanácskoztak a kapcsolatok fejlesztéséről a lett nemzeti könyvtár épületében.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!