Rövid időn belül rendeződhet a devizaadósok jogi helyzete

Aradszki András szerint rövid időn belül meglesznek azok a jogi keretek, amelyekkel alkotmányosan, a költségvetést fenyegető pereket megelőzve tudják véglegesen és hosszú távon rendezni a devizahitelesek szerződéseit. Szombati budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: reményeik szerint – ha további kormányzásra kapnak felhatalmazást – olyan viszonyrendszert lehet kialakítani, hogy megszűnnek a devizahitelezési szerződések és forintalapú elszámolás lesz.

Aradszki András felidézte, hogy 2010-ben, amikor átvették a kormányzást, 735 ezer devizaszerződés volt, azaz ennyi lakóingatlan sorsa volt bizonytalan. Ez minimálisan is 1,5 millió ember létfeltételeit veszélyeztette – folytatta a kormánypárti politikus –, aki szerint ennek a jelenségnek az elindítói a Gyurcsány-Bajnai kormányok voltak.

Emlékeztetett arra, hogy több lépcsőben igyekeztek segítséget nyújtani a bajba jutottaknak. Elsőként említette a végtörlesztést, amivel 180 ezer család élt, majd kitért az árfolyamgátra, amely 169 ezer ingatlant érintett. Jelenleg 28 milliárd forintot tesz ki az a kamatösszeg, aminek megfizetése alól a devizaadósok mentesültek – jelezte.

Szólt arról, hogy fenntartották a kilakoltatási moratóriumot, és kitért arra is, hogy közel 6 ezer ingatlan árverezésére lennének jogosultak a pénzintézetek.

Belépett a rendszerbe az eszközkezelő is, amely azoknak igyekszik segítséget adni akik a végtörlesztésben nem tudnak részt venni. Ez mintegy 15 ezer lakost érint – mondta a politikus.

Aradszki András felidézte azt is: felszólították a Kúriát a jogi helyzet megvizsgálására, amit az részben megtett. Az Alkotmánybíróság döntése szerint pedig a kormány, illetve a parlament jogosult törvényalkotás útján, bizonyos feltételek mellett belenyúlni a megkötött szerződésekbe – jelezte a kormánypárti politikus, aki az új országgyűlés megalakulása után gyors döntéseket helyezett kilátásba.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!