Semjén Zsolt: A kormány különös hangsúlyt helyez a diaszpórára

A magyar kormány segít a Németországban szerzett diplomák, oklevelek honosításában, a magyar állampolgárok Németországban született gyermekei pedig a konzulátusok közreműködése révén azonnal megkaphatják útlevelüket – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán az MTI-nek, miután Münchenben tárgyalt a bajorországi magyar szervezetek vezetőivel.

Semjén Zsolt telefonon adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány különös hangsúlyt helyez a diaszpórára, hiszen korábban nagyon elhanyagolt volt a magyarságnak ez a része. Ezért a kormány végigjárja a közösségeket, nemcsak a tengerentúlon, hanem Európában is, és felméri, hogy miként segíthet a magyar identitás megőrzésében.

A bajorországi közösségek szervezeteinek vezetőivel folytatott megbeszélésen a résztvevők nagyon örültek a kormány azon vállalásának, hogy a magyar állampolgárok gyermekeinek születésük után rögtön kiállítják az útlevelet, mert a család így utazhat Magyarországra. Tárgyaltak arról is, hogy míg Németországban elismerik a magyarországi felsőoktatásban szerzett diplomákat, okleveleket, fordítva ez nem mindig történik meg, ami azért gond, mert sokan hazajönnének Magyarországra, de a kint szerzett speciális végzettséget nem minden esetben ismerik el. Ezért a kormány áttekinti az ügyet, és a legrövidebb időn belül meghozza a szükséges határozatokat – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Fontos feladatnak nevezte az emigráns szervezetként alapított egyesületek, társulatok megújítását. Rámutatott, hogy 1990 után a szó szerint vett emigráns szervezetnek nincs realitása, hiszen nincsenek emigránsok. Ezért az a feladat, hogy a gyökerében tiszteletre méltó emigráns szervezeteket átalakítsuk olyan magyar szervezetté, amelyekben otthon érzik magukat azok is, akik csak pár évre jöttek ki tanulni vagy dolgozni, nyelvet tanulni, vagy éppen Bajorországba házasodtak – mondta Semjén Zsolt.

Bajorországban és a tartomány fővárosában, Münchenben pezsgő magyar élet van, és a helyi szervezetek vezetőivel folytatott tárgyaláson felmerült egy magyar ház alapításának gondolata is – tette hozzá Semjén Zsolt. Az intézmény lehetne egyebek között a kultúra és a magyar nyelvoktatás központja. Létrejöttéhez az szükséges, hogy a helyi közösség megszervezze és akarja, és ebben az esetben a magyar állam is megteszi a dolgát, mint ahogy nemrégiben Torontóban, ahol egy ingatlan megvételével támogatta a magyar ház kialakítását – mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: a müncheni magyar közösség nagy létszáma önmagában is indokolja egy ilyen intézmény megalapítását. A kormány az élet minden területén segít, hogy a diaszpóra tagjai magyar életet élhessenek, és a bajorországi magyarság is meg tudja őrizni identitását – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!