Semjén Zsolt: az anyanyelven való tanulás és hitélet alapvető emberi jog

Az anyanyelven való tanulás és hitélet alapvető emberi jog, ezért legyen világos mindenki számára, hogy nem fogjuk hagyni sem a templomot, sem az iskolát – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kárpátaljai Tiszaújlakon (Vilok) tartott Turul-ünnepségen. A Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának helyszínén, a Tiszaújlak-Tiszabecs határátkelőhely mellett található turulmadaras emlékműnél elmondott ünnepi beszédében Semjén Zsolt a többi között hangsúlyozta: „Ahhoz, hogy a magyar nemzet összetartása tovább erősödjön, elengedhetetlen a Magyarország iránti bizalom visszaszerzése”.

A miniszterelnök-helyettes ennek kapcsán megköszönte a kárpátaljai magyarságnak, hogy „akkor is hűséges volt a magyar nemzethez, amikor Magyarország vezetése nem volt méltó erre a bizalomra”. A nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: Magyarországnak éppolyan nagy szüksége van a kárpátaljai magyarokra, mint nekik az anyaország figyelmére és támogatására.

A magyar kormány terveiről szólva Semjén kifejtette: az állami támogatásoknak a jövőben el kell érniük a magyar közösség minden tagjához, főként a legszegényebb, leghátrányosabb területeken. „Nem engedhetjük meg, hogy öncélú elitek vagy oligarchák telepedjenek rá a közpénzekre” – hangoztatta.

A kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásáról szólva a Semjén Zsolt hangsúlyozta: „mégis csak botrány, hogy a Kárpát-medencében élő románoknak van román állampolgárságuk, az itt élő szlovákoknak van szlovák állampolgárságuk, a szerbeknek, horvátoknak van szerb és horvát állampolgárságuk, függetlenül attól, hogy hol élnek, s csak az őshonos, az itt valamikor az államot megalapító magyaroknak nem lehetett állampolgárságuk”. „Nem véletlen, hogy első kötelezettségünk az, amit meg is cselekedtünk, hogy minden magyar számára, bárhol éljen a világban, lehetővé tesszük a magyar állampolgárság megszerzését” – mondta, hozzátéve, hogy az új magyar kormány – a nemzet megmaradását szem előtt tartva – nem csak Magyarországban, hanem összmagyarságban gondolkodik.

Az ünnepséget követő sajtókonferencián Semjén Zsolt újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem látja problematikusnak az ukrán törvények által el nem ismert kettős állampolgárság kérdését a kárpátaljai magyarok estében, mert – mint nyomatékosította – „a Kárpátalján élő románoknak és szlovákoknak van román és szlovák állampolgárságuk, a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok tömegeinek is van orosz állampolgárságuk, így nem gondolom, hogy a magyar állampolgárság bármilyen tekintetben veszélyt jelentene Ukrajna számára”. „Mi csupán azt kérjük, hogy ami a környező országokban természetes, és ami egyébként Ukrajnában gyakorlat, az az itt élő magyarság esetében is megvalósuljon” – emlékeztetett, hozzátéve, hogy a magyar kormány jó kapcsolatokat ápol a Mikola Azarov vezette ukrán kormányzattal és az államfőt is adó Régiók Pártjával (PR), amely támogatja az orosz és más ukrajnai kisebbségek anyanyelvű oktatását.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!