Semjén Zsolt: Az IKSZ a magyar szellemi és politikai élet meghatározó ereje

Semjén Zsolt szerint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) olyan szellemi és politikai erőt képvisel, amely kulcsfontosságú a magyar kereszténység politikai megjelenítéséhez. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese a szervezet szombati küldöttgyűlésére küldött videoüzenetében kiemelte: az IKSZ a magyar szellemi és politikai élet meghatározó ereje, és a Kereszténydemokrata Néppárt számít a szervezetre.

Elmondta: „nektek kell építeni a jövőt, a KDNP megújuló karakterét, rátok van szükség”, ahhoz, hogy a mai korban is meg tudják valósítani azt a keresztény ethoszt, küldetést, amelyre a keresztségben küldetést kaptak.

Szászfalvi László egyházügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ad hoc bizottságot állítanak fel a Szentszékkel kötött megállapodás felülvizsgálatára és aktualizálására, rámutatott: az a cél, hogy egy év múlva olyan jól kidolgozott anyagot tegyenek le az asztalra, amely konszenzussal elfogadható lesz. Az államtitkár kiemelte az egyházak közösség- és nemzetmegtartó, valamint intézményfenntartó szolgálatát, majd hangsúlyozta: fontos, hogy hosszú távú és kiszámítható, stabil alapot teremtsenek az egyházi intézmények működtetésére, támogatására.

A korábban a törvény ellenére ki nem fizetett oktatási kiegészítő támogatásokról elmondta: a négymilliárdos állami tartozást visszautalása elkezdődött, és azt teljes egészében vissza tudják adni az idei évben. 2011. január 1-jétől az egyházi intézmények egyenlő finanszírozását visszaállították, és öt új programot is indítottak az elmúlt évben, a hitoktatási támogatást 100 millióval tudták megemelni, és a katolikus egyház 5,3 milliárdos járadékkiegészítő támogatást kapott - sorolta az államtitkár az eddigi intézkedéseket.

Szászfalvi László kitért az etika és erkölcstan oktatására is a közoktatásban, és reményének adott hangot, hogy 2013 szeptemberétől minden nagyobb megrázkódtatás nélkül sikerül elindítani ezt a tárgyat.

Stágel Bence, az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő futballhasonlattal élve kiemelte: az ellenfél a jobbszélen számos támadást vezetett, amit mindeddig hatékonyan visszavertek. Nem az a hiteles politikai erő, amely a mindennapok nehézségeit meglovagolva félelmet gerjeszt az emberekben. Balszélről is támadták a kormányt – folytatta, hozzátéve: ennek során, hol az 1990 előtti kommunista diktatúrát kérdőjelezték meg, hol a nagyböjti keresztutat zavarták meg, hol az IKSZ honlapját törték fel. Utalva az államfő lemondására úgy fogalmazott: egy sokak által vitatott helyzetben még egy olimpiai bajnokunkat is kiállították, de összességében „az összeszokott csapatjátékkal, a higgadt passzokkal, és látványos akciókkal” jogosan érdemelték ki a nekik szurkolók bizalmát, amelyet nehéz lesz megtartani. Az elnök kitért arra is, hogy idén folytatják az IKSZ által meghirdetett Mindszenty-emlékév programsorozatot, új kezdeményezésként említette a keresztényeket érintő diszkrimináció bemutatására indítandó rendezvénysorozatot, és egy hónapon belül törvényjavaslatot nyújtanak be a kommunista diktatúra nyomait hordozó közterületi névváltoztatások érdekében.

Megjegyezte még: megkezdték a felkészülést a 2014-es választásokra, és kiállnak amellett, hogy a parlamenti arányok megőrzésével 13 egyéni körzetben indulhasson KDNP-s jelölt.

Rétvári Bence az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség korábbi elnöke, a KIM parlamenti államtitkára kiemelte: az elhúzódó bírósági eljárások nem szolgálják a közjót, és rontják Magyarország nemzetközi versenyképességét. Elmondta, hogy egy új típusú bírói státust hoztak létre, az úgynevezett mozgóbírót, ők vállalják, hogy az ország azon pontjára mennek, ahol magas az ügyek száma.

Soltész Miklós szociális államtitkár arról beszélt, hogy az alaptörvénybe beépült a család fontosságának gondolata, és annak ellenére, hogy a szülőkorú népesség folyamatosan csökken, mégis megtorpanni látszik a gyermekek számának csökkenése. Megjegyezte: az IKSZ korábbi javaslatait beépítették a kormányzásba.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár bejelntette: elkészült a Nemzeti alaptanterv, a napokban benyújtja az államtitkárság a javaslatát a kormánynak, és reményei szerint még májusban elfogadhatja azt.

Az államtitkár az MTI kérdésére azt mondta: bár pontos statisztikát nem készített, de mintegy tíz százalékkal csökkent a tananyag mennyisége az eredeti változathoz képest.

Hoffmann Rózsa az elmúlt két év kormányzati mérlegét megvonva úgy fogalmazott: amit vállaltak a választások előtt, az időarányosan teljesült.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!