Semjén Zsolt képviseli Magyarországot Nelson Mandela állami búcsúztatásán

Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős  miniszterelnök-helyettes képviseli Magyarországot a Nobel-békedíjas Nelson Mandela, volt dél-afrikai államfő ünnepélyes állami búcsúztatásán kedden Pretoriában – tudatta  Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője  a Magyar Távirati Irodával. Nelso Mandela élete végéig a faji megkülönböztetés ellenzőinek körében, Dél-Afrikában és világszertea szabadság és az egyenlőség jelképe volt.

Nelson Mandela csütörtökön helyi idő szerint 20 óra 50 perckor halt meg johannesburgi otthonában családja és néhány barátja jelenlétében.

A dél-afrikai kormány szombaton közölte, hogy egyhetes gyász után vehet végső búcsút a világ és hazája Nelson Mandelától, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökétől. Hétfőn a dél-afrikai parlament mindkét kamarája összeül, hogy különleges ülésen vegyen búcsút a 95 évesen, hosszú betegeskedés után elhunyt Mandelától.

Nelson Rolihlahla Mandela 1918-ban született az Umtatához közeli Mvezo faluban, a dél-afrikai Transkei tartományban

Apartheid ellenes aktivista, az Afrikai Nemzeti Kongresszus és az Umkhonto we Sizwe katonai vezetője. Apartheidellenes tevékenysége miatt 27 évet börtönben töltött; nagy részét a Robben-szigeten. 1990-ben Frederik Willem de Klerk elnök utasítására szabadon bocsátották, és egy többéves nemzeti kiegyezési folyamat végén miután  1994-ben az ANC nyerte az első demokratikus választásokat, és május 9-én Nelson Mandela lett az új parlament és Dél-Afrika első fekete elnöke. Mandelának államfőként meg kellett oldani a feketék feltörekvő igényeit és a fehérek félelmeinek leküzdését.

Az apartheid-rendszer tárgyalásos felszámolásárért de Klerkkel megosztva Nobel-békedíjat kapott 1993-ban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!