Semjén Zsolt: kis nép vagyunk, de hatalmas nemzet

A Syma Csarnokban fogadják a Londonból hazatért olimpiai résztvevőket, az aranygép 13 óra után pár perccel landolt Ferihegyen. Gyurta Dániel úgy fogalmazott: fantasztikus, hogy a kilencedik helyen végeztünk az olimpián. A csarnokban Borkai Zsolt és Semjén Zsolt köszönetet mondott a sportolóknak és a támogatóknak. A miniszterelnök helyettese elmondta: kis nép vagyunk, de hatalmas nemzet, amely a sport és a tudományok területén kimagasló teljesítménnyel bír.

Az aranygéppel érkezett többek között az ötödik helyen végzett magyar férfi vízilabda-válogatott, a negyedik helyen végzett férfi kézilabda-válogatott, érmeseink közül Pars Krisztián, Gyurta Dániel, valamint az érmes kajakosok közül Kökény Roland és Dombi Rudolf, illetve Fazekas Krisztina, Kovács Katalin, Szabó Gabriella és a kétszeres győztes Kozák Danuta.

A csapattal együtt jött haza Áder János köztársasági elnök, Czene Attila sportért felelős államtitkár, és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel együtt köszöntötte hivatalosan olimpikonjainkat a Syma Csarnok nagytermében.

Elsőként Gyurta Dániel lépett be a Syma Csarnokba, ahol teltház várta az aranyérmes világbajnok-olimpikon úszót. A tömeget kissé megzavarta, hogy Dani nem a főbejáraton érkezett, ahonnan a Londonból hazatért versenyzőket várták, de a rajongók azonnal lerohanták. Gratulációk, és taps közepette osztott ki pár aláírást, mielőtt a sportolóknak fenntartott elkerített szektorban elfoglalta volna a helyét.

„Nagyon jó érzés itthon lenni, és fantasztikus az, hogy a kilencedik helyen végeztünk az olimpián. Úgy érzem, Magyarország visszatért oda, ahová való" – mondta el a Hír TV tudósítójának Gyurta Dániel. Ugyanezen a véleményen volt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is. „Fantasztikus érzés itthon lenni. Ez a tizenhét érem megmutatta a csapat helyét, és azt hiszem, igazán büszkék lehetünk rájuk" – mondta el a Hír TV tudósítójának kérdésére.

A férfi kézilabda-válogatott kapusa Fazekas Nándor úgy nyilatkozott: végezhettek volna jobb pozícióban is, de elégedettnek kell lenni a negyedik hellyel is, hiszen nagyon jó csapatokat vertek meg. „Összességében sikeres olimpia volt ez Magyarország számára. Fantasztikus érzés volt, ahogyan a helyszínen a több ezer magyar szurkolt nekünk” – mondta el Fazekas Nándor a rajongók gyűrűjében.

Kis nép vagyunk, de hatalmas nemzet

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a Syma Csarnokban tartott ünnepi beszédében köszönetet mondott a sportolóknak nyújtott támogatásért a szülőknek, az edzőknek, a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársainak, és a kormánynak is. Mint elmondta, a londoni játékokra kijutott 157 sportoló fele pontszerző helyen végzett, és ez hatalmas dolog.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azzal kezdte beszédét, hogy büszke lehet az a nemzet, amelynek ilyen olimpikonjai vannak, majd kiemelte, a versenyzőkért határon innen tízmillió, a határon túl pedig ötmillió magyar szorított.

„Olimpikonjaink bebizonyították, hogy egy létszámában kis nép is lehet nagy nemzet. Most és az elkövetkezendő időszakban büszkeség magyarnak lenni, mert ilyen olimpikonjaink vannak. Amit ők tettek, az erkölcsi tett is volt" – mondta, kiemelve a sérülten is tovább küzdő cselgáncsozó Joó Abigélt. „Nagyszerű példát mutatott nekünk kitartásból" – tette hozzá.

Említést tett a kalapácsvető Pars Krisztiánról is, aki győzelme után nevelőedzőjének, a már elhunyt Németh Pálnak az arcképét mutatta fel. A bajtársiasság kapcsán pedig Gyurta Dánielre utalt, aki aranyérmének másolatát a közelmúltban elhunyt sporttársa, a norvég Alexander Dale Oen szüleinek ajánlotta fel.

„Vannak-e nagyszerűbb nagykövetei Magyarországnak, mint az olimpikonjaink? – tette fel a kérdést a politikus. Végül minden sportbarátot meghívott augusztus 20-ra a Puskás Ferenc Stadionba, a Gyulai István atlétikai emlékversenyre, amelyen 19 órakor kezdődik a magyar olimpikonok hivatalos állami köszöntése.


 

Magyarország húsz éve nem szerepelt ilyen jól az ötkarikás játékokon. A magyar csapat összesen nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet szerzett. Az egy főre jutó aranyérmek számában még előkelőbb helyen szerepel a magyar csapat: ott az ötödik helyezett lett, négy kisebb szigetország mögött. A magyar küldöttség legutóbb az 1992-es barcelonai olimpián került a legjobb tíz ország közé az éremtáblázaton, akkor a nyolcadik lett.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!